Слънчевите дни и разхлаждащият ветрец се превръщат във все по-голям

...
Слънчевите дни и разхлаждащият ветрец се превръщат във все по-голям
Коментари Харесай

Цената на тока в Европа все по-често е отрицателна

Слънчевите дни и разхлаждащият ветрец се трансформират във все по-голям призрачен сън за фирмите, които се борят за доходи от обичайните електрически централи, написа Bloomberg. С появяването на вятърни и слънчеви ферми на повече места - и целта, който силата от тях има в мрежата - количеството генерирано електричество надвишава търсенето в някои часове от денонощието.

Резултатът е, че цената на тока пада до нула, а от време на време и по-надолу, на някои места. И този феномен, до неотдавна необичаен и извънредно любопитен, се трансформира в действителност за стотици часове на редица пазари.

" Няма съответен часови интервал, в който имаме негативни цени в Белгия ", споделя Марлийн Ванхеке от националния мрежов оператор Elia System Operator SA. " Този феномен се дефинира главно от огромното генериране на вятърна сила в Германия и достатъчния потенциал за импорт към Белгия ".

Най-голям е казусът в Германия, където от началото на 2018 година има 194 часа, в които силата е коствала под нула евро. Периодите с негативни цени се появяват, когато търсенето е по-малко от предлагането - нормално по обяд, когато слънцето грее мощно или при вятър рано сутринта, когато потреблението по този начин или другояче е ниско. Отрицателната цена е напрактика сигнал за пазара да спре избрани централи, само че никой не получава отстъпка от фактурата си.

Вместо това той кара притежателите на стандартните газови и въглищни централи да спрат работа за избран интервал от време - въпреки доста от тях да не са направени тъй че да могат да се включват и изключват бързо.

Най-често цените са под нула в Германия, която е първата огромна стопанска система, вложила голяма сума пари във възобновими източници. Берлин стопира нуклеарни реактори и въглищни централи. Отрицателните цени се разгръщат и до близките пазари. Дания, Белгия, Чехия, Швейцария и даже Франция са записали такива през тази и предходната година. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР