Слънчевата система е прашна. При това толкова много, че ако

...
Слънчевата система е прашна. При това толкова много, че ако
Коментари Харесай

Астрономи откриха прашен пръстен в орбитата на Меркурий

Слънчевата система е прашна. При това толкоз доста, че в случай че се основат подобаващите условия, можете да видите тези частици с невъоръжено око под формата на неясно зарево малко преди изгрев или залез. Земята се движи през пръстен от прахуляк в своята орбита. Същото важи и за Венера. Сега астрономи откриха, че и в орбитата на Меркурий също има прашен пръстен.

Изследователите, които са разгласили проучването си в The Astrophysical Journal, признават, че са разкрили пръстена, до момента в който са търсели нещо радикално друго. Те са се надявали да съберат доказателства за съществуването на район край Слънцето, в който няма каквато и да било прахуляк, защото са предполагали, че то ще я унищожи или ще я изтласка по-надалече.

Астрономите са употребявали данни от спътниците STEREO и слънчевата сонда „ Паркър “ на NASA, с цел да измерят прахта към Слънцето. Именно по този начин те виждат цялостен пръстен от прахови частици в орбитата на Меркурий. Той е необятен 15 млн. километра (за информация – Меркурий е едвам 4880 км).

„ Открихме го инцидентно – споделя основният началник на изследването Гилермо Стенборг от Морската изследователска лаборатория. – Досега предполагахме, че за разлика от Земята и Венера, Меркурий е прекомерно дребна планета (и се намира прекомерно покрай Слънцето) с цел да образува собствен личен пръстен от прахуляк. Смяташе се, че слънчевият вятър и магнитните сили на Слънцето ще го отнесат. “

Друго ново проучване би могло да промени разбиранията ни за прахта във вътрешната част на Слънчевата система. Оказва се, че праховият пръстен към Венера евентуално не се е образувал по същия метод, по който този на Земята, а точно – от прахуляк и остатъци, формирали се от конфликти в по-външните елементи на Слънчевата система. Новото проучване, оповестено в The Astrophysical Journal Letters,  показва, че метеоритите в орбитата на Венера евентуално са съдействали за образуването на пръстена.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР