Слънчевата система, а заедно с нея и Земята, са се

...
Слънчевата система, а заедно с нея и Земята, са се
Коментари Харесай

Иде краят: Земята се е приближила бързо с 2000 светлинни години до свръхмасивна черна дупка

Слънчевата система, а дружно с нея и Земята, са се доближили до свръхмасивна черна дупка в центъра на Млечния път.

Това излиза наяве от резултатите от най-новите проучвания на астрономи, които получават данни благодарение на японския астрономически план VERA (VLBI Exploration of Radio Astrometry), стартиран през 2000 година за картографиране на триизмерни скорости и пространствени структури в нашата вселена.

Според думите на откривателите планът употребява технология, която комбинира данни от радиотелескопи, ситуирани на архипелага в Япония. Интересното е, че точността на направените измервания е толкоз висока, че може да се прегледа монета на лунната повърхнина.

Астрофизиците са основали карта на ситуацията и скоростта, от която са разкрили къде е ситуиран центърът на Млечния път и са открили, че нашата планета е на 25 800 светлинни години от солидна черна дупка.

През 1985 година Международният астрономически съюз е последният, който прави сходни калкулации. Тогава учените оповестиха, че Земята се намира на 27 700 светлинни години от тази свръхмасивна черна дупка.

В момента учените са изяснили, че нашата планета се движи към галактическия център със скорост 227 километра в секунда, т.е. със 7 км / сек повече, в сравнение с се смяташе до момента. В същото време учените оповестяват, че това не значи, че черната дупка би трябвало да погълне Земята.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР