Слънчевата Нова година посрещат на 19 август за 90-и път

...
Слънчевата Нова година посрещат на 19 август за 90-и път
Коментари Харесай

За 90-и път: Бялото братство посреща Слънчевата Нова година

Слънчевата Нова година посрещат на 19 август за 90-и път почитателите на Учителя Петър Дънов. И тази година те се събират в най-магичното място на Рила. Вълшебният циркус на Седемте езера е считан от Учителя, един от най-уважаваните философи езотерици, за гръбнак на Балканите и енергиен център на света.

Ритуалът паневритмия е кулминационна точка на Лятната духовна академия, която по традиция събира у нас дъновисти от целия свят.

На разсъмване на 19 август хората от Бялото приятелство посрещат слънцето на Молитвения връх, където се въодушевяват за най-красивата част на ритуала - Голямата паневритмия край петото езеро Махабур, по-известно като Бъбрека, на 2282 м надморска височина.

И тази година 35-40 пловдивчани, измежду които доста младежи, ще танцуват в бели облекла в магическите кръгове дружно с почитатели на Учителя от Съединени американски щати, Канада, Аржентина, Германия, Русия, Англия, Швейцария, Италия, Израел.

Около 1100 души ще оформят внушителните пет кръга. " Светъл ден! " си споделят хората в бели одежди с огряни от благополучие лица, преди да се понесат в танц. Плавни придвижвания, красива музика, изпълнена на цигулки и китари, на фона на величави върхове - мъчно може да си представим по-внушителна панорама. Сякаш ангели танцуват край езерото. Братството, добротата, грижата за другия е метод и смисъл на живот, обучение, нравственос за тези хора. Във века на технологиите и диктата на меркантилността звучи необикновено да изповядваш живот в естетика с галактическите закони. Това прави спектакъла на 7-те езера незабравимо духовно прекарване, филтриране от тегобите на битието, възвисяване.

Кара ни да имаме вяра във фантастичната теза на езотерици, че равният терен край Бъбрека е космодрум, на който кацат висши същества от други светове.

Д-р Светла Балтова, холистик: Танцът на Рила лекува от напрежението



Пловдивчанката доктор Светла Балтова е кардиолог и ревматолог с дълготраен стаж. Занимава се от години с холистична медицина. Преподавател по паневритмия и астрология, заместник-председател на пловдивския клон на Бялото приятелство. Автор на книги, съставител на книги по беседи и лекции на Учителя Петър Дънов.

- Каква е силата, която събира толкоз хора от целия свят всяка година на 19 август в сърцето на величествената Рила?

- Районът на 7-те езера е едно от най-силно енергийните места - освен в България, само че и в света. Това притегля тук хора от целия свят, с всяка година идват от ден на ден. Особено в дните към 19 август, когато съгласно Учителя Петър Дънов идва особена сила от слънцето - освен светлина и топлота, само че и духовна сила.

И сега е претъпкано с хора. Чужденците са доста, от цяла Европа - от Франция, Германия, Италия, Швейцария, както и от Съединени американски щати, от Канада, от Аржентина. Група от Израел пристигна особено с цел да се запознае с учението на Петър Дънов и паневритмията.

- Как зарежда паневритмията и престоят в най-красивата ни планина?

- Физически престоят във високата планина е много огромно предизвикателство, тестване за тялото. Постоянно се постанова да се качваш или да слизаш по скали, само че тестванията вършат тялото издръжливо.

Танцът измежду върхове и езера с кристално чисти води зарежда с сила, основава наслада.

Музиката и плавните придвижвания на паневритмията удовлетворяват потребността на човешката душа от хубост.

Танцът в кръг с група хора е извънредно значим за актуалния човек, който живее в боязън и изолираност. Така че паневритмията работи и като противоотрова на страха и напрежението, които царуват - и в България, и в света.

- Колко хора по света практикуват паневритмия?

- Много, само че липсва точна статистика. В Италия и Франция ползата е максимален. В Съединени американски щати от много време интензивно работят групи. Има български преподаватели, които или отиват особено за лекции, или живеят непрекъснато там.

- Кои са препоръките на Учителя, които могат да ни оказват помощ да се оправим с компликациите на битието през днешния ден?

- Учителя споделя, че всеки ден човек би трябвало да направи най-малко едно минимум положително на някого, без този човек да знае. Доброто, грижата за другите, състраданието са извънредно настоящи препоръки, изключително в този момент, когато виждаме толкоз несгоди и бедствия по света.

- Търсят ли младежи опора в концепциите на Учителя?

- Да, има доста младежи в Бялото приятелство. Тази година има доста огромен напор на младежи в лагера на Рила. Пловдивската младежка група е доста интензивно, оказват помощ в организацията и живота в лагера, в кухнята. Отличават се от групите на другите градове със единодушие и възторг.

- Възражда ли се духовното у нас?

- Човечеството изпитва мощен нравствен апетит. Българинът стартира да схваща, че всички здравословни проблеми, които имаме, стартират от душата. За страдание мозъкът на актуалния човек е прекомерно ангажиран с ежедневни грижи.

За да ги преодолее по-лесно, му е нужна постоянна опора, каквато са законите на духа. Можем да намерим такава опора и в 10-те божи заповеди, в словото на Учителя. Много хора откриват тези опори, само че едвам след претърпяно злощастие, заболявания. Би било доста хубаво да трансформират гледната си точка, преди да им се случи нещо разтърсващо. Да осъзнаят, че са духовни същества, че наложителна част от живота на земята са уроците за положително и самоусъвършенстване.

- Занимавате се и с цветотерапия - кой е най-лечебният цвят?

- Използвам книгата, формирана от Учителя - „ Заветът на цветните лъчи на светлината ”. Според Учителя всеки ден от седмицата има съответна осцилация и цвят. Например в понеделник, 19 август, когато ще се играе паневритмията, е ден на зеления лъч, лъчът на душата. А бялото, в което са облечени участниците в паневритмията, е цвят на чистотата, знак на устрема към филтриране.

Айнщайн и Бил Гейтс почитат Учителя, цар Борис III го търсел за препоръки

Основателят на Бялото приятелство Петър Дънов е една от най-харизматичните и авторитетни персони в новата българска история. В акцията на Българска национална телевизия " Великите българи " бе подложен на второ място след Апостола Левски, преди хан Аспарух, Симеон Велики и Христо Ботев. Завършва Бостънския университет. Създава философско обучение, което учи на обич, правдивост, здравословен живот. Наричат го Учителя, Беинса Дуно, Миров преподавател на санскрит.

През 1929 година открива школата на Седемте езера на Рила. Създава паневритмията, цикъл от извършения, изпълнявани в музикален акомпанимент. За съвет го търсел даже цар Борис Трети. Смятан за най-четения, превеждан и издаван български създател. Сред феновете му са гениалният физик Алберт Айнщайн, папа Йоан XXIII, попкралицата Мадона.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР