Слънчев бряг в България и Мармарис в Турция са най-евтините

...
Слънчев бряг в България и Мармарис в Турция са най-евтините
Коментари Харесай

Слънчака и Мармарис най-евтини сред 16 популярни курорта

Слънчев бряг в България и Мармарис в Турция са най-евтините от 16 известни европейски курорта, сочи годишният отчет на Post Office Travel Money.

Годишният отчет за фамилните почивки на Post Office Travel Money разкри най-евтините европейски дестинации за лятна отмора в миг, когато като британците се борят с рецесията с разноските за живот.

България и Турция са преди всичко в новия отчет, който разкрива най-евтините туристически горещи точки за британците, борещи се с рецесията с разноските за живот, заяви вестник „ Мирър “.

В отчета "Плажен барометър ", направен взаимно с туристическата компания Tui, се показва, че разноските за 12 нормални неща по време на ваканцията, измежду които фамилно хранене, питиета, слънцезащитен крем, репелент против инсекти и плажни такъми - от кофички и лопатки до лосиони, сладолед и разходка с водно колело, в двете дестинации са към 86 паунда.

Докладът демонстрира, че локалните цени в Мармарис са се удвоили спрямо лятото на 2019 година, макар че сривът на турската лира от този момент е оказал помощ да се понижи резултатът.

Това значи, че британците следва да чакат да платят съвсем 11% повече, в сравнение с преди три години в Марамарис, спрямо 8% в Слънчев бряг.

Въпреки покачванията, разноските в двете дестинации са с над 20 % по-ниски от тези в най-евтиния курорт в еврозоната - португалския Алгарве, където цената на 12 продукта е 108 паунда.

Фуншал, Мадейра, е идващият най-евтин курорт - 125 паунда, следван от Коста дел Сол, Испания - 127 паунда и Корфу, Гърция - 133 паунда.

Най-скъпа, съгласно барометъра, е Ибиса с цена от към 186 паунда, следвана от Пулия, Италия, с цена от към 185 паунда.

От 2019 година насам обаче цените са се намалили както в Ибиса, по този начин и в Пулия, надлежно с 4,9% и 5,2%.

Най-голямото нарастване на цените се следи в Крит с 37,7% растеж, където оценените 12 продукта в този момент костват към 161 паунда.

Докладът демонстрира, че цените са се повишили в три четвърти от включените 16 европейски дестинации вследствие на по-високите цени на храните и напитките в курортите и спада в цената на стерлинга.

Средното нарастване на разноските в следените курорти е 13,3%.

Британските туристи страдат от скорошния спад на цената на паунда, който сега се търгува на 1,17 евро, откакто през април доближи най-високата си стойност от 2022 година - 1,21 евро.

Ник Боден, началник на отдел Post Office Travel Money, в който се прави една четвърт от валутните преводи в Обединеното кралство, съобщи: "Неотдавнашният спад на лирата стерлинг по отношение на европейските валути и продължаващата неустановеност по отношение на нейното показване през идващите седмици значат, че това лято за фамилиите ще бъде от решаващо значение да запазят непоколебим надзор върху разноските в курортите, с цел да избегнат привършване на бюджета за отмора.

"Открихме огромни разлики в цените в 16-те изследвани дестинации, изключително в 13-те курорта от еврозоната. Това прави двойно по-важно почиващите да си напишат домашното и да плануват деликатно бюджета си, с цел да покрият разноските си в курорта, който посещават. Установихме също, че цените могат да варират доста сред курортите в една и съща страна. В Гърция да вземем за пример разноските съгласно барометъра бяха със 17 % по-ниски в Корфу, в сравнение с в Крит. "

Докладът разкрива също по този начин, че съвсем три от всеки пет фамилии (59%) възнамеряват пътувания в чужбина тази година, само че над три четвърти от тях (76%) са надхвърлили бюджета си с съвсем 38% при последната си отмора, като са похарчили 243 паунда в допълнение при междинен бюджет от 644 паунда, който са си определили./dnes.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР