Сладки и солени банички, сушено филе, традиционни антипасти и вино

...
Сладки и солени банички, сушено филе, традиционни антипасти и вино
Коментари Харесай

Lidl продава български продукти в 22 държави

Сладки и солени банички, сушено филе, обичайни антипасти и вино са българските хранителни артикули, които се продават най-вече на европейския пазар. Това демонстрират данните на комерсиалната верига " Lidl България " за износа на родни хранителни артикули.

С помощта на веригата 22 български производителя са осъществили над 50 свои продукта на европейския пазар. Българските храни се изнасят за 22 страни (двойно повече от тези през предходната година), а най-вече от тях се продават в Германия и Англия.

Родните храни се радват на огромен интерес в Европа, като общата сума на продадените български хранителни артикули е 15.3 млн. лв. - с 22% повече от тази през предходната година.

" Голямата ни цел е да осигурим разнообразни експортни благоприятни условия, предвидимост и непрекъсната претовареност за българските производители ", съобщи основният изпълнителен шеф на " Lidl България " Милена Драгийска.

Особено огромен интерес провокира българското вино - от него са поръчани близо 350 000 бутилки за магазините на веригата в чужбина през 2018 година, като се чака тази цифра да нарасне още през идващите месеци.

До момента 9 български производителя изнасят 18 виновност за 8 страни, измежду които Полша, Словения, Унгария, Германия, Англия, а общата стойност на изнесената винарска продукция е 1.46 млн. лв..

Продадените количества от напитката в чужбина нарастват с впечатляващите 165%, а цената на продадената продукция - със 119%. Вина като рубин и мавруд се радват на все по-голям интерес измежду европейците.

" Голяма част от българското вино се продава посредством комерсиалните вериги ", съобщи Радослав Радев, ръководител на Националната лозаро-винарска камара. Той благодари на Lidl за голямата помощ към българските производители.

Българският самун се продава в 5 страни в Европа през 2017 година, а през тази година ще бъде пуснат най-малко в още една. Сред най-интересните за европейците са пшеничните хлябове като класическия бял самун, както и този със семена.

" През последните 3 години благодарение на Lidl продаваме български самун с обичаен български усет в източноевропейските страни от Европейски Съюз ", съобщи Марияна Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.

През последните 3 години оборотът на българските хлебари и сладкари на европейския пазар се е утроил, уточни Кукушева.

Сред най-търсените артикули, създадени у нас, е и български оризов чипс, който се продава в 13 страни, а общата стойност на продажбите е 2 млн. лв..

В рамките на така наречен " Балканска седмица ", която се организира през 2017 година в 19 страни, 6 български производителя са осъществили 14 свои продукта, а общата сума на продаденото е 3.2 млн. лв..

" Нашите кулинарни шедьоври бяха добре посрещнати в 19 европейски страни ", похвали се Драгийска. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР