Слабите факли започнаха да мигат, когато се стъмни в 18:00

...
Слабите факли започнаха да мигат, когато се стъмни в 18:00
Коментари Харесай

Палестинците бягат, докато Израел нахлува в лагера Дженин в окупирания Западен бряг

Слабите факли започнаха да мигат, когато се стъмни в 18:00 часа в четвъртък – електричеството беше прекратено следобяд.

Семейства, носещи деца, си проправиха път по улиците на бежанския лагер в Дженин, пробвайки се да избегнат кръстосания огън по време на осем часа непрекъсната пукотевица и офанзиви с дронове, почнали тази заран, когато израелските бойци нахлуха с огромен ескорт от бронирани транспортни средства.

След като израелската войска разгласи по високоговорител, че ще даде прозорец от единствено два часа, с цел да могат цивилните да излязат, хората започнаха да напущат. Но никой не знаеше какъв брой дълго щеше да продължи нападението.

Много фамилии избягаха в болничното заведение, търсейки сигурност, до момента в който борбата се популяризира към центъра на града и израелската войска обкръжи лагера.

Дори преди огромния си удар в Дженин в четвъртък, израелската войска изравняваше улиците с бронирани булдозери в продължение на няколко дни – денем и през нощта. Това не беше нищо ново за хората от този лагер. От основаването си през 1953 година той е бил чест обект на набези, ориентирани към заличаване на инфраструктура и арестуване на палестинци.

Последните боеве доведоха до гибелта на минимум 14 палестинци, някои от които бойци. Те бяха заровени измежду гробниците на други убити бойци след огромно погребално шествие в петък, което приключи в гробището на лагера Дженин.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР