Слабата магнитна буря, която започна петък сутринта, се усили до

...
Слабата магнитна буря, която започна петък сутринта, се усили до
Коментари Харесай

Магнитната буря, започнала сутринта, е най-силната за годината

Слабата магнитна стихия, която стартира петък сутринта, се усили до междинна и стана най-силната от началото на годината, оповестява ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията цитира данните, получени от Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия университет " Лебедев ".

Слабата стихия беше записана в 5:00 часа българско време. Но както свидетелстват данните на лабораторията, към 8:00 тя се е усилила до степен междинна. Събитието е траяло над 8 часа. Досега сходна активност е била следена единствено един път през тази година. Магнитната стихия тогава се развихри в нощта сред 18 и 19 март и продължителността на оптималната й фаза беше от порядъка на 2,5 часа.

Сегашната слънчево събитие е най-интензивното за първите четири месеца на годината. То се оказа много ненадейно за астрономите, защото породи макар прогнозите. Учените изясняват този факт с това, че бурята е зародила не поради изригване на Слънцето, а поради смяна в скоростта на слънчевия вятър.

Сега скоростта на окръжаващия Земята вятър е към 500 километра в секунда, която е съвсем два пъти по-висока, спрямо предходните дни /250-270 км/сек.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР