Скулптурен ансамбъл Последният мостик на стария капитан предстои да бъде

...
Скулптурен ансамбъл Последният мостик на стария капитан предстои да бъде
Коментари Харесай

Паметник на стария капитан поставят на Морска гара

Скулптурен отбор „ Последният мостик на остарелия капитан " следва да бъде подложен на Морска гара във Варна. Съветниците от комисиите по „ Архитектура и градоустройство “ и по „ Култура и духовно развиване “ към Общинския съвет дадоха единодушието си за монтиране на скулптурата, която съставлява сборен облик на българския морски капитан.

Проектът е минал през всички нужни процедури. След утвърждението му от Общинския съвет следва неговото дефинитивно координиране с Министерството на културата, стана ясно на днешните съвещания на двете комисии.

Идеята за основаването на ансамбъла е на фондациите „ Преприемчив европеец " и „ Старият капитан споделя ". Скулптурата е осъществена напълно със средства на основателите и донори. Неин създател е скулпторът Венцислав Марков.

„ Ансамбълът включва железна скамейка, на която е седнал остарелият капитан, вперил взор към пристанищния фар. Скулптурата ще е излята напълно от бронз и в седнало състояние ще бъде с височина към 1.60 метра “, разясни Венцислав Марков пред членовете на ПК „ Култура и духовно развиване “.

Старият капитан ще бъде с българска капитанска униформа и с нагръдните знаци на своята служба. В двете си ръце ще държи бинокъл.

„ Морската ни столица заслужава своя знак. Корабоплаването и обвързваните с него морски фрагменти са неделима част от визитката на нашия град и са значима част от родната ни стопанска система “, аргументират се основателите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР