Скулптурата Викът на украинската майка вече не е в Княжеската

...
Скулптурата Викът на украинската майка вече не е в Княжеската
Коментари Харесай

Махнаха Викът на украинската майка от Княжеската градина

Скулптурата " Викът на украинската майка " към този момент не е в Княжеската градина против Паметника на руската войска. Oрганизаторите на самодейността по слагането ѝ режисьорът Джеки Стоев и сценаристът Христо Илиев-Чарли са я прибрали, с цел да не бъде развалена, заяви bTV.

Целта на двамата приятели- Джеки Стоев и Христо Илиев-Чарли, е " да покажат, че възпитаните и културните хора могат да изразят мнението си, без да се стига до крайности и физически конфликти. "

Статуята беше сложена в четвъртък и осъжда съветската експанзия против Украйна. Автор на творбата е скулпторът Неделчо Костадинов. Тя е въодушевена от поредност от събития, най-много войната и експанзията на по-големия към по-малкия, нелепостта на индивида, доколко може да се стигне до изтребване на хора.

Полемика за естетическите качества на ''Викът на украинската майка'' в медиите и обществените мрежи продължава да се води.

" Ако се прави нещо, би трябвало да го продължат по-младите, ние естествено ще оказваме помощ, само че сами няма да отидем да бутаме паметника ", сподели режисьорът Джеки Стоев.

" Ако ще продължава да стои тоя боец с шмайзера, би трябвало да има някакво алегорично противопоставяне на него ", съобщи сценаристът Христо Илиев-Чарли.

Дори в групите за поддръжка на Украйна се появиха отрицателни мнения, свързани с естетиката на скулптурата. Някои даже я съпоставиха с " орк " и " зомби ". Други считат, че задачата е не да се провокира състрадание, а омерзение от идеята на Украйна и украинските бежанци.

" Трябваше да бъде статуя " Украинска майка ", а се оказа не просто потресаващо грозна, а и машинация. Лъжа. Защото изработката ѝ няма нищо общо с войната, а е основана...преди години.
Просто не са съумели да я продадат с години (защо ли), и в този момент са намерили комфортна опция да я пробутат като нещо съответстващо.

Тоест - основателите се възползват от войната, от жертвите и от съпричастността на хората към тях, с цел да намерят приложимост за грозотията, която са създали преди години. И с това, естествено, да си докарат внимание ", написа Кристиян Шкварек.

На рецензията, че статуята е на грозна жена, скулпторът дава отговор: " Истината е грозна и няма друга истина ".

Не е етично страданието на един народ да се употребява за прокарване на скулптори със съмнителна стойност, е всеобщото мнение в обществените мрежи, обобщава " Епицентър ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР