Скулптура на главата на младия египетски вледетел Тутанкамон ще бъде

...
Скулптура на главата на младия египетски вледетел Тутанкамон ще бъде
Коментари Харесай

Египет негодува заради скулптура на Тутанкамон, която ще бъде продадена на търг

Скулптура на главата на младия египетски вледетел Тутанкамон ще бъде препоръчана на търг в Лондон. Новината за продажбата на артефакта, който е на 3000 години, провокира неодобрение в Египет.

Аукционната къща " Кристис " чака 28-сантиметровата статуя от Долината на царете да бъде продадена за над 4 милиона паунда във вторник.

Според " Файненшъл таймс " сходна статуетка излиза на пазара за пръв път от 1985 година насам. Тя идва от частната сбирка " Росандра " с антично изкуство.

Властите в Кайро обаче реагираха остро и оповестиха, че сбирката би трябвало да бъде предадена за предпазване на Египет.

Египетското посолство в Лондон изиска от външното министерство на страната да анулира аукциона. Според Кайро артефактите в колецията са били откраднати през 70-те години от храма в Карнак, Египет, а новите притежатели са икономисали тази информация.

Според " Кристис " сбирката " Ресандро " е добита от мюнхенски търговец през 1985 година, а преди този момент от различен търговец в Австрия през 1973-74 година

" Трудно може да се наблюдава хилядолетната история на предмети от античността, разясняват от аукционната къща. - Важно е да се откри собствеността през последните години и закоността на правото на продажба, което сме създали. "

Британското външно министерство е разговаряло по въпроса с египетските управляващи, само че не се чака да се намеси в търга, оповестява Би Би Си.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР