Скулпторът Петър Александров е притеснен за състоянието на статуята на

...
Скулпторът Петър Александров е притеснен за състоянието на статуята на
Коментари Харесай

Петър Александров притеснен за състоянието на статуята на...

Скулпторът Петър Александров е обезпокоен за положението на статуята на Богородица, която татко му трансформира в един от знаците на Хасково.

Александров е наследник на създателят на записаната в върховете на " Гинес " скулптура ваятел Петьо Александров, който дружно с Никола Стоянов и колектив е изработил самият паметник на Дева Мария с Младенецът. Той скоро е бил в Хасково с цел да оказва помощ за ремонта на статуята направена от татко му и не е останал по никакъв начин удовлетворен от положението на монумента сега.

Има доста съществени течове, които идват от площадката при постамента от южната страна и макар правените опити тя да се хидроизолира, на този стадий водата продължава да тече в параклиса, който се намира под статуята. По тази причина влагата поврежда правените вътрешни мазилки и иконописи в параклиса. От самата скулптура и постамента и няма по какъв начин да тече, тъй като тя е направена от доста здрав материал неестествен камък (полимер бетон) с бял цимент в него, посочи наследникът на създателя.

Скулпторът Петър Александров сподели, че фугите на плочите от ивайловградски гнайс, които облицоват постамента би трябвало да се създадат доста точно, с цел да не се просмуква вода и от тях.

Ремонта на монумента се забави доста време, а това е по този начин да се каже признакът на града, който го вкара в стоте национални туристически обекта. Баща ми, който умря през 2015 година, доста държеше на това си създание. Аз наследих авторските права, а и отговорността да се поддържа паметника в положително положение. Предишния кмет Георги Иванов доста държеше на положителния тип на статуята. Сега очевидно политическите борби сред кмета и неговите поддръжници и съперници в Хасково пречат за съответния ремонт на монумента, изясни софиянецът.

Скулпторът изрази своята вяра, че за положителното на града ще се вземат бързи и съответни ограничения с цел да се приключи преди зимата фасадния ремонт на постамента и да се направи грамотно отводняване на терена, с цел да не се наводнява параклисът.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР