Скулпторът Ангел Каравланов от Пловдив направи макет за монумент на

...
Скулпторът Ангел Каравланов от Пловдив направи макет за монумент на
Коментари Харесай

Гайдарското надсвирване на Гела чества 100 години на бай...

Скулпторът Ангел Каравланов от Пловдив направи макет за паметник на бай Дафо Трендафилов - един от най-почитаните гайдари на Родопите. Той ще показа макета на 3 август по време на гайдарското надсвирване на Гела, когато с огромен концерт гайдарите ще почетат 100-годишнината от рождението на бай Дафо. Дафо Трендафилов е паметен майстор-гайдар и учител. Роден е на 17 януари 1919 година в село Гела.

С организацията на гайдарски състав " Капитан Петко челник ", с началник Иван Балабанов, на 3 август от 19 часа до параклиса " Свети Илия " ще стартира огромен концерт в чест на 100-годишнината на бай Дафо.

Ще го открие 83-годишният гайдар бай Манол Ташков. В концерта ще вземат участие гайдари от целия район - Смолян, Чепеларе, Девин, Златоград, Рудозем, Широка лъка, както и от Пловдив, София и други Ще вземат участие и отбор " Манол Радичев " от Гела, квартет " Славей ", Валя Балканска и Петър Янев, сподели кметът на Широка лъка и Гела, Васил Седянков.

39-годишният ваятел Ангел Каравланов също е гайдар. Той свири в гайдарски състав " Родопчани " в Пловдив, с началник Веселин Козарев. Каравланов е приключил " Скулптура " в Националната художествена академия. Стана прочут със скулптурата си " Родопчанка ", която бе сложена в смолянското село Чокманово. Той е създател и на паметника на създателят на оркестър " 100 каба гайди " Апостол Кисьов в смолянското село Стойките. " Реших да направя паметници на двама огромни гайдари - на бай Дафо и бай Хальо/Михаил Калфов/. Бай Дафо е популярен гайдар. Запознах се с него в края на живота му, оказа се, че е пял на поляните в Гела с баба ми, родопската певица Катя Кисьова, в чиято памет направих скулптурата на родопчанката в родното й село Чокманово. Искам скулптурата на бай Дафо да е от едносъставен гранит с височина три метра. И ще показва макета й по време на концерта в чест на 100-годишнината на бай Дафо. Ще разглася акция за събиране на средства за камъка, от който да се направи монумента. Желанието ми е скулптурата да бъде сложена на видно място и да припомня и на идните генерации за великия бай Дафо ", сподели Каравланов.Той съобщи, че след разискване с кмета на Широка лъка и локалните хора ще се избере мястото, където да бъде подложен монумента.
Гайдарското надсвиране, наричано " Малък Рожен ", тази година ще се организира на 3 и 4 август.

" Има огромен интерес от гайдарите, до момента са записани сред 80 и 100 гайдари, записването продължава до последния миг. По традиция те ще бъдат оценени от жури ръководено от проф. акад. Милчо Василев - ректор на катедра " Музикален фолклор " в музикалната академия в Пловдив.

В журито тази година ще бъдат преподавателят от НУФИ - Широка лъка Щильон Неделчев, Тодор Кайков и Ангел Герзилов ", заяви кметът Васил Седянков

За провеждането на надсвирването, което събира над 20 000 души на Илинденските поляни, тече трескава подготовка от седмица. С материали обезпечени от община Смолян е поправен пътя към поляните, които към този момент са окосени и хората събират сеното, сподели Седянков. Той прикани всички, които идват на надсвирването, поради прогнозите за превалявания в събота и неделя, да паркират колите си покрай настланият с камъни главен път и то на наклони, които да разрешават да се спускат, защото действително могат да буксуват и да не могат да излязат от ливадите при дъжд. Седянков прикани хората също да не паркират въобще по основния път от село Широка лъка към село Гела, тъй като блокират придвижването, а да оставят колите си по улиците в отбивката в селото в посока към читалището.

Каре - Дафо Трендафилов се научава да свири на гайда на 14-годишна възраст. През 1965 година става занаятчия на гайди, като през целия сиживот създава над 800 каба-гайди. През 1971 година, когато се открива Националното учебно заведение за фолклорни изкуства в Широка лъка, той става първият преподавател по гайда. Работи в учебното заведение 21 години, през който интервал има над 250 възпитаници.

Обучението на младите гайдари се прави по „ слухово-подражателния способ “.

Дафо Трендафилов има епизодични функции във филмите „ Краят на песента “, „ Капитан Петко челник “ и „ Време разделно “, извършва съпровода на гайда в два албума на националната
певица Радка Кушлева.Свирил е на Роженския събор с оркестър „ Сто каба гайди “. През 2005 година излиза албумът „ Думай, гайдо, думай “, в който са поместени 25 негови инструментални осъществявания на родопска каба-гайда, най-популярното измежду които е " Остани довиждане, Стара планино ". Умира на 4 декември 2010 година в родното си село Гела.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР