Скучното при еврото е, че всичко върви безпроблемно. Това казал

...
Скучното при еврото е, че всичко върви безпроблемно. Това казал
Коментари Харесай

Скучното при еврото е, че всичко върви безпроблемно... А скоро и у нас

Скучното при еврото е, че всичко върви безпроблемно. Това споделил един немски магазинер, малко откакто милиарди евро банкноти наводниха европейския и международния пазар през зимата на 2002 година. Но въпреки началото да бе безшумно и безоблачно, пътят на общата европейска валута мина и през автомагистралата на икономическия подем и през пропастта на финансовата рецесия. Заседна в политическото кръстовище на Брюксел, усили скоростта си, с цел да не го отнесе бурята на пандемията и едвам не се изпепели от цената на торивата.

Създадено да донесе нова епоха на икономическа непоклатимост на Стария континент, оценките за еврото в днешно време могат да бъдат спорни. Но въпреки песимистите в последните години да се множат, истината няма по какъв начин да бъде отречена: Без него предвидимостта и финансовата отбрана на Стария континент през последните две десетилетия щеше да бъде съществено пробита и от международните рецесии, и от локалните дефицити. А политичиския суверинет на Европа щеше да се дефинира единствено като функционалност на надмощието на великите сили на Запад и на Изток.

Ето и 20 любопитни обстоятелства от историята на еврото за последните две десетилетия:

1. Годините в действителност са 23

Еврото съществува от 1999 година. И като разплащателна единица, въпреки и единствено електронна, еврото стартира да работи от този момент. Но едвам през 2002 година то поема пътя си в Европа и света под формата на банкноти и монети. Първите договаряния за валута в границите на тогавашната Европейска икономическа общественост (ЕИО) стартират да се водят още през 60-те години на предишния век, само че страните съумяват да се спогодят за общата валута едвам тридесет години по-късно.

2. Кой е бащата на еврото

Маастрихт и Мадрид са двата града, кръстници на европейската валута. След години на несъгласия, Договорът от Маастрихт през 1992 година съумява да скрепи страните от Съюза в общо съглашение, в което са изброени разпоредбите, които да ръководят общата валутна система. Този контракт слага изискванията, които страните би трябвало да изпълнят, с цел да влязат в еврозоната. Разделени са като парични и бюджетни критерии. Англия и Дания съумяват да реализират съглашение да бъдат изключение от общите правила, а Швеция отхвърля еврото с референдум през 2003 година Впоследствие заобикаля задължението да одобри валутата, като не дава отговор на условията.

Бащата на еврото пък се оказва белгийският есперантист Жермен Пирло. Той първи предлага името на новата валута да бъде евро като изпраща писмо до президента на Европейската комисия по това време Жак Сантер. Наименованието на валутата е публично признато на съвещание на Съвета на Европейския съюз в Мадрид през декември 1995 година.

3. Символът идва от гръцката писменост

Какво нещо е ориста. Петата писмен знак на гръцката писменост - " епсилон ", пресечена от две успоредни линии, за които някои споделят, че отбелязват стабилността на еврото, е знакът за общоевропейската валута. Явно в него надълбоко е закодиран гръцкия код, тъй като в най-тежките години на южната ни съседка, когато изпадна във финансов колапс поради големите си отговорности, точно гаранцията - еврото, избави Гърция от банкрут с мощно западно финансово рамо от над 110 милиарда. Малко е известно, че реверансът с гръцката писмен знак е поради обстоятелството, че преди да се одобри еврото, Гърция беше страната с най-старата валута в Европа - нейната драхма е била употребена още в империята на Александър Велики.

4. Дистанцията $ - евро

Коя е най-използваната валута в света? Последно изследване демонстрира, че еврото има 39 % дял в ежедневните покупко-продажби с валути, макар че е отпечатано едвам преди 20 години. В същото време съкратява дистанцията с първото място, с над 50 %, което заема доларът. А третото е за японската йена - 19 % от дневния оборот на международните валутни тържища. Британската лира е едвам на четвърто място - с 13 процентов дял, макар че се управлява от една от най-старите банки в света - Банката на Англия, още от 17-ти век. На пето място - с 3 %, е австралийският $.

Днес еврото се употребява от 340 милиона души в 19 страни, a сумарният paзмep нa икoнoмиките им стигна 112 тpилиoнa eвpo, кoeтo пocтaвя Европейски Съюз кaтo втopa икономическа cилa в глoбaлeн мaщaб cлeд CAЩ.

5. От Канада до Канарските острови

19 са страните от еврозоната, в които еврото е формалната валута. Това са Белгия, Германия, Люксембург, Финландия, Испания, Португалия, Гърция, Италия, Австрия, Ирландия, Франция, Холандия, Кипър, Естония, Латвия, Литва, Малта, Словакия и Словения. Осем страни в Европейски Съюз към момента не са в тази зона -Дания, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. По-интересното е, че еврото е признато като публична валута в доста страни отвън Европейски Съюз - Канарски, Азорски острови, островът Майот до Мадагаскар, архипелагът Сен Пиер до Канада, във Френската Гвиана. Използва се и в Черна гора, Косово, Сан Марино и в Андора, на чиито монети са изобразени пиренейската дива коза и златния орел.

6. Австрийците го назовават Калинас

Евробанкнотите се отпечатват общоприетоо от едната страна, а от другата страна имат характерен за страната детайл. В предната част на евро банкнотите има прозорци и порти, до момента в който в задната са мостове, представляващи връзката сред страните-членки и бъдещето. Всяка банкнота има личен цвят и е отдадена на даден живописен интервал от европейската архитектура, като всичко минава през ръцете на австрийския художник Роберт Калина. Той печели оповестения конкурс през 1996 година от Съвета на Европейския паричен институт за създаване на дизайна, в който участваха представители на 44 страни. В чест на изключителния триумф на сънародника си, австрийците и до през днешния ден назовават еврото " Калинас ".

7. Пчелата и Марио Драги

Много метафори са употребявани за еврото, само че най-ефектната направи някогашният пpeзидeнт нa Eвpoпeйcкaтa цeнтpaлнa бaнкa Mapиo Дpaги и сегашен министър председател на Италия. В разгара на най-сериозната гръцка дългова рецесия, трансформирала се в задължение и проблем за цяла Европа, той съобщи: Евpoтo е кaтo зeмнa пчeлa, чyдo нa пpиpoдaтa, oт кoятo нe e oчaквaнo, чe мoжe дa лeти, нo пo някaкъв нaчин е ycпялa дa гo нaпpaви. Оттогава европейските дилъри назовават на диалект валутата - Bee.

8. Мит ли е, че подвига цените

Един от най- публикуваните легенди за еврото е, че щом го вкара една страна, то обезателно се абонира за висока инфлация. Много от новоприетите страни обаче счупиха традицията. Оказва се, че в първите дни от въвеждането на еврото стоките в действителност се покачват, само че покачването е друго за обособените артикули. Практиката демонстрира, че скъпите артикули даже поевтиняват, само че скокът в цените е за тези, с по ниска стойност. Затова и емблемата на новите цени след въвеждането на еврото постоянно е какъв брой е поскъпнало кафето.

9. Новият дизайн: Ще има ли национални знаци?

Промяната не е единствено емблема в България, само че към този момент и на Европейската централна банка, която разгласи, че готви нов дизайн на еврото. Сегашните Червените, сините и оранжевите банкноти са проектирани по този начин, че да наподобяват еднообразно на всички места, с цел да се подсигурява, че никоя страна не е показана по-добре от останалите. През декември обаче ЕЦБ обави, че банкнотите са към този момент демоде и разгласи старта на нов развой на планиране и дизайн. Очаква се решението да бъде взето през 2024 година Според шефът на банката Кристин Лагард задачата е валутата да стане " по-свързана с европейците от всяка възраст и генезис ". Всяка държава-членка ще може да предложи нова тематика, а първата огромна смяна ще би трябвало да размени концепцията за прозорците, вратите и мостовете, които показват духа на европейската неприкритост, съдействие и връзка с нов знак.

10. Цифровото евро е на хоризонта

Европейската централна банка направи първа стъпка към стартирането на цифрова версия на еврото още предишното лято. Електронният еквивалент на банкнотите и монетите ще бъде сходно на сметка, която жителите на еврозоната ще могат да имат в Европейската централна банка, а не в комерсиална банка. Въпреки че евентуално няма да се усеща доста друго от която и да е онлайн банкова сметка или цифров портфейл, то ще бъде всъщност по-безопасно, така катотази банка в никакъв случай не може да остане без евро. Това е и огромната разлика с криптовалутите е: цифровото евро ще бъде подкрепено от централната европейска банка.

Проектният интервал се чака да завърши до юли 2023 година, а до 2027 година новото евро би трябвало да е готово. Дотогава централната банка ще дефинира ролята на банките и финтех фирмите, които ще оферират цифрови евро портфейли на клиентите. А желанието е евробанкнотите да останат редом на пазара.... към този момент.

11. Краят на банкнотите Бин Ладен

През януари 2019 година централните банки в зоната на единната европейска валута стопираха да печатат лилавата банкнота от 500 евро на фона на опасения, че са добре пристигнали за потребление в незаконния свят. В един миг банкнотата от 500 евро по този начин се свързваше с прането на пари и финансирането на тероризма, че това й завоюва прякора " Бин Ладен ". Тази банкнота улесняваше превозването на огромните суми в брой - 1 милион евро в банкноти от 500 тежат единствено 2,2 кг, а в случай че са в купюри от 50 евро - повече от 20 кг. В резултат цената на лилавите банкноти на колекционерския пазар удари тавана.

12. Най-търсената монета - с Грейс Кели

Безспорен факт е, че за елементарна монета от 2 евро, някои колекционери са подготвени да дадат цяло положение. Те са от специфични издания и серии, някои към момента са в послание. Една от тях е монетата от 2 евро, която пусна Сан Марино през 2004 година в чест на Бартоломео Боргеси, италиански историк, специалист по нумизматика. Друга е монетата от 2 евро, пусната от Ватикана през 2005 г в чест на Деня на младежта. Най-търсената монета е от Монако през 2007 година в чест на Грейс Кали - американската актриса и брачна половинка на принц Рение от Монако. Колекционери се напреварват да търсят и монета, пуснаха от Германия през 2008 г., в която по неточност е гравирана остарялата карта на Европейски Съюз, както и тази от Испания, на която липсва една от звездите на Европейски Съюз.

13. Три Айфелови кули от монети

Докато колекционерите прибират скъпите монети, статистици и математици броят наличните пари в обращение още от момента на появяването им. В първото наводняване на пазара, сумата възлезе на 50 милиарда нови монети. Наредени в колона, броя задминава височината на лондонския Canary Wharf, а общото тегло на издадените от Франция банкноти е три пъти по-голямо от тежестта на Айфеловата кула. Макар центовете на всички места да с една и съща номинална стойност, локалното наречие е друго - французите ги назовават " centimes " (сантими), испанците - " centimos " (сентимос).

14. Портмонетата Порто евро

С въвеждането на еврото, кожарската промишлено изживя същински подем. Докато в България мъжете ходеха с пачки банкноти, хванати с щипки, в Европейски Съюз портмонето още веднъж се върна на мода. Европейците на драго сърце пазариха с монети, без значение от навлизането на банковите карти. В Италия даже започнаха производсвото на нов модел портмонета - " Порто-евро ", в което специфичен джоб събираше центовете.

15. Големият гърмеж в Литва

Последната страна, която се причисли към еврото, бе Литва - на 1 януари 2015 година Тя стана 19-ата страна, членка от еврозоната и го направи го по сюжета " огромен гърмеж " - вкара евробанкнотите и евромонетите на същата дата, на която страната се причисли към еврозоната. Литва добави към дългия лист от знаци на монетите и " Vytis ". Това е рицар с ризница, възседнал кон, който е и главният знак върху герба, изобразяван върху литовските монети от 14-и век насам. След Литва обаче никой не се е престрашил да приема еврото. Скептицизмът в Чехия, Полша и Унгария нараства, по тази причина и тази тематика не е в дневния ред на тези държавни управления. Румъния разгласи, че отсрочва въпроса за 2029 година. Швеция и Дания си остават надалеч от еврозоната. Така че към този момент на ход сме ние с Хърватия. Те дори са едни гърди пред нас и като копнеж, и като осъществяване на програмата от чакалнята.

16. Трилионите и хеликоптерните пари

Пандемията внезапно усили размера на еврото откакто Европейската централна банка осъществя огромния си трилионен пакет за подкрепяне на хората и бизнеса в рецесията посредством по този начин наречените хеликоптерни пари. Това са директни парични преводи към популацията, които с изключение на всичко имаха за цел и да покачват инфлацията, в случай че растежът на цените беше останал слаб след пандемията. Газовата рецесия към този момент напомпа инфлацията и пообра непотребните пари, пуснати по време на локдауните, само че въпросите за въздействието върху неравенството и независимостта на централната банка от държавните управления остават главен акцен за бъдещето.

17. Кои са най-големите оптимисти

Резултатите от последното изследване на Евробарометър зарадваха европейските банкери, тъй като демонстрираха необятна поддръжка за еврото в държавите-членки, които към момента не са приели общата валута. Проучването беше извършено в седемте държави-членки - България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Голямо болшинство от интервюираните жители на Европейски Съюз (60%) считат, че еврото има позитивни последствия за страните. 52% от далите отговор като цяло освен са по-положителни във връзка с последствията, само че повече от половината (55%) декларират, че въвеждането на еврото би имало и позитивни последствия персонално за самите тях.

Средно 57% поддържат въвеждането на еврото в своята страна, само че този % за страните е друг. Най-висок е в Румъния (75%), следва я Унгария (69%). Доста по-нисък е % у нас - 52%. Което съответствува и с общата процентната разграничителна линия у нас по национални въпроси.

18. Кога пускат първите пакети от евро у нас

Надписът на кирилица върху 50 еврората банкнота ни вкара възприятие за национална горделивост измежду европейците. Но това е от една страна. Противните на еврото ускориха причините против въвеждането му, изключително след инфлацията от последните месеци. Новият кабинет още не е оповестил публично желанията си по кое време може да го приемем. Старата планирана дата е 1 януари 2024 година. Вече обаче има проект за неговото въвеждане. Той планува пакети с монети евро с български знаци на гърба да бъдат продавани на жителите две седмици преди влизането ни в еврозоната. Пакетите ще съдържат по няколко монети от всеки тип - 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента, 1 и 2 евро. Те ще се продават от комерсиалните банки на цена, близка до номиналната стойност на монетите. И защото продажбата ще е преди да са влезнали в приложимост, ще се продават като стока. Целта е хората да се срещнат авансово с новите пари. В някои страни тези началните пакети с монети евро всеобщо бяха употребявани като подарък по време на коледните празници, директно преди въвеждане на единната валута.

19. Ковид обича повече монетите

Поредица от проучвания бяха направени през последните две години от пандемията, с цел да покажат какъв брой дълго вирусът се задържа върху евромонетите. Изследователски екип от водещи можденурадни професори създадоха специфичен способ, чиито резултати демонстрираха, че в действителни условия рискът от заразяване с COVID-19 от пари в брой е невисок. Докато вирусът участва върху повърхността от неръждаема стомана най-малко седем дни, върху банкнотата от 10 евро този интервал е три дни, след което изчезва изцяло. За монетите от 10 цента, 1 евро и 5 цента - коронавирусът се изпарява тъкмо след шест дни, два дни и един час. По-подробно проучване на тези учени обаче демонстрира, че извънредно невисок е %, при който вируса, попаднал върху монетата се придвижва върху пръстите на хората.

20. Ще имунизират ли еврото?

Макар да звучи провокативно, тази вест шества в последните седмици из Европа. Става дума за концепцията на евродепутат от Германия на някоя от купюрите на бъдещите банкноти в евро да бъдат сложени портретите на двама учени. Те са Йозлем Тюречи и брачният партньор й Угур Шахин. Тяхната компания " Бионтех " сътвори първата ваксина против COVID-19. Дали обаче хората в Европа са стигнали равнището да одобряват на парите персони - знаци освен за тяхната, само че и за други страни или вълните на шовинизъм, национализъм и популизъм ще се развихрят в Европа, следва да забележим.

Източник " Стандарт "
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР