Скролването в социалните мрежи на пръв поглед е безобиден навик,

...
Скролването в социалните мрежи на пръв поглед е безобиден навик,
Коментари Харесай

Лошата страна на фейсбук: Харчим пари без да мислим

Скролването в обществените мрежи на пръв взор е безопасен табиет, който всички имаме, само че в действителност крие опасности за здравето.

Социалните мрежи въздействат на мозъка по непредвидени, отрицателни способи. От това да ви карат да харчите повече пари до предизвикателство на фантомни трептения.



Вижте 9 отрицателни резултата на обществените мрежи върху вашия мозък:
1. Карат ви да харчите повече пари
Според изследването на Schwab от 2019 година, 49 % от хората оповестяват, че обществените мрежи са ги подтикнали да харчат прекомерно доста пари. Науката също поддържа този феномен: изследване от 2013 година, оповестено в Journal of Consumer Research, свързва интензивното потребление на обществени мрежи с по-високи сметки по кредитните карти, както и с по-висок показател на телесна маса.


2. Влияят на апетита  
Оказва се, че прекарването на доста време в обществените мрежи може да докара до преяждане. Според изследване от 2015 година, оповестено в Brain and Cognition, гледането на красиви фотоси на апетитна храна може да накара мозъка ви да претърпи физиологични и неврофизични промени, карайки ви да се чувствате гладни, даже когато в действителност не изпитвате апетит.
3. Пречат на способността ви да мислите без значение
Социалните мрежи предизвикват групи от хора, свързани между тях онлайн, да споделят сходни хрумвания и вярвания. Основната човешка логика на психиката допуска, че хората имат податливост да се приспособяват към своята „ група “, с цел да могат да се впишат и да бъдат харесвани. С течение на времето полезностите и вярванията, споделяни от една група, стават все по-сходни. Това „ групово мислене “ освен ви лишава от истинското ви мислене, само че даже може да бъде рисково в някои случаи, когато желанието за сходство води до пресилено или ирационално взимане на решения.


4. Вредят на самочувствието ви
Обикновено всеки човек се съпоставя с хората, които следва в обществените мрежи. Независимо дали става въпрос за външен тип, обществен статус, финансово състояние, всички неща, които виждаме в обществените мрежи, могат да се отразят отрицателно на самочувствието ни. Опитайте се да прекарвате по-малко време в обществените мрежи, с цел да избегнете това.
5. Пречат на способността ни да организираме смислени диалози в действителния живот
Прекарваме толкоз доста време, „ комуникирайки “ в обществените мрежи, посредством емотикони и лайкове, че в последна сметка може да загубим способността си да организираме логичен, изчерпателен диалог в всекидневието. Хората губят способността да показват страстите си, без емотикони и стикери, което е сериозен проблем.
6. Влияят на сивото вещество на мозъка
В изследване от 2018 година, оповестено в списание Social Neuroscience, откривателите означават, че има връзка сред прекарването на време в обществените мрежи и структурата на човешкия мозък. Изследователите са употребявали ядрено-магнитен резонанс, с цел да изследват мозъците на 33 консуматори на Фейсбук и са разкрили, че хората, които прекарват повече време във Фейсбук, имат по-голям размер на сивото вещество в областите на мозъка, свързани със социално-семантичните задания. Това не е безусловно неприятно, само че е неочакван непряк резултат.


7. Влияе на способността ви да бъдете мултифункционални  
Постоянната инспекция на имейла на вашия смарт телефон, превключването към Instagram, с цел да видите какво се случва, и по-късно отваряне на Snapchat, с цел да споделите какво вършиме, може да ви кара да мислите, че можете да вършиме доста неща по едно и също време. В реалност обаче ръководството на голям брой сметки и превключването на вниманието ви толкоз постоянно и бързо утежнява способността ви да се фокусирате и действително да вършите доста неща по едно и също време.
8. Влияе отрицателно на съня
Мелатонинът е хормонът в тялото, който контролира съня. Високите равнища на мелатонин подкрепят заспиването, до момента в който ниските равнища ви държат будни. Синята светлина, която се излъчва от екрана на вашия смарт телефон, понижава още повече равнищата на мелатонин. Скролването в обществените мрежи, изключително вечер, нарушава циркадните ритми.


9. Предизвиква „ синдром на фантомните трептения “
Вероятно ви се е случвало да имате чувството, че телефонът ви вибрира, когато в действителност не се случва нищо. Това съставлява синдромът на фантомните трептения. Това се дължи на непрестанното активиране на избрана част от мозъка. Макар че звучи като нещо нищожно, това не се отразява доста добре на мозъка ви…
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР