Скрита опасностСимптомите са болки в корема и между лопатките, гадене,

...
Скрита опасностСимптомите са болки в корема и между лопатките, гадене,
Коментари Харесай

Ракът на панкреаса протича тихо

Скрита заплаха
Симптомите са болки в корема и сред лопатките, гадене, периодично повтаряне на запек с диария

Обикновената ехография и рентгенова фотография не са задоволителни да се стадира болестта

Ракът на панкреаса заема четвърто място по смъртност измежду онкологичните болести в България, нареждайки се след рака на белия дроб, дебелото черво и гърдата. Тенденцията при заболеваемостта и смъртността от болестта продължава да се утежнява с повишаването на неговата периодичност. За съпоставяне в международен мащаб ракът на панкреаса е на седмо място по смъртност от всички онкологични заболявания.

По данни на GLOBOCAN към 2020 година новозаболелите от рак на панкреаса в България са 1353 души, а умрелите в резултат на болестта - 1239. Високият % смъртност се дължи на обстоятелството, че ракът на панкреаса протича безшумно, като признаците се демонстрират доста късно. Често болестта се хваща инцидентно по време на ехография по различен мотив, като нерядко към този миг то към този момент е в напреднало положение, в това число с разсейки в организма - най-много в черния дроб.

Сред постоянно срещаните признаци на заболяването са: повтаряща се мъка в стомаха, болежка в региона на гърба сред лопатките, гадене, отичане на корема, куркане на червата и газове, смяна в изпражненията, периодично повтаряне на запек с диария.
Възможно е тези признаци да са свързани със напълно различен проблем, само че експертите предлагат при всяко сходно недоволство, траяло повече от няколко дни, да се посети гастроентеролог. Когато се хване в точния момент, опциите за по-дълго управление на рака на панкреаса са по-големи.

“При диагностициран рак на панкреаса от изключителна значимост е да се направи стадиране на болестта със модерни способи посредством скенер на гръден панер и стомах с контрастно вещество. Обикновената ехография и рентгенова фотография не са задоволителни. Прецизното стадиране ни оказва помощ да преценим дали болестта е лимитирано в панкреаса или има разсейки, с цел да се реши какво лекуване да се организира ”, изяснява проф. доктор Асен Дудов, ръководител на Българското онкологично научно сдружение.

Темата за рака на панкреаса бе разисквана по време на Националната конференция по онкология, която се състоя преди седмица в София. Форумът бе проведен от Българското онкологично научно сдружение. Разгледани бяха още карциномът на млечната жлеза, на стомаха и колоректалният карцином.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР