Скриптовият език на Microsoft загуби популярност, заради появата на по-модерни

...
Скриптовият език на Microsoft загуби популярност, заради появата на по-модерни
Коментари Харесай

Предизвестен край: VBScript отпада поетапно от Windows


Скриптовият език на Microsoft загуби известност, поради появяването на по-модерни и ефикасни принадлежности за разработчиците (снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft наподобява призна провалянето на своя скриптов език VBScript от JavaScript. Поддръжката на VBS последователно ще отпадне от Windows, защото този език не е конкурентен на необикновено известния JavaScript, въпреки че към момента се употребява от хакерите за хакерски атаки.

Технологията на VBScript ще бъде отстранена поетапно от Windows, с цел да имат потребителите на съществуващи скриптове, написани на този език, задоволително време да преминат към по-модерни принадлежности, призна самата Microsoft.

Три стадия за преустановяване на поддръжката

С стартирането на огромната функционална актуализация Windows 11 24H2 по-късно тази година (през третото и четвъртото тримесечие), съставените елементи, които обезпечават поддръжка за VBScript, ще бъдат трансферирани в категорията „ функционалности при поискване ” (FOD), съгласно публично известие, оповестено на уеб страницата на Microsoft.

FOD включва спомагателни незадължителни Windows съставни елементи, като.NET Framework (.NetFx3), Hyper-V и WSL, които могат да бъдат конфигурирани, в случай че е належащо. Въпреки прехода към статус FOD, VBScript ще остане съставен елемент, конфигуриран по дифолт.

След това, като част от втората фаза, VBScript към този момент няма да се конфигурира автоматизирано с Windows, само че може да се добави ръчно като FOD съставен елемент. Това ще се случи почти през 2027 година – Microsoft не посочва съответна дата или месец.

И най-после, по време на последната, трета фаза на отдръпване на технологията, всички VBScript библиотеки и свързани съставни елементи ще бъдат отстранени за непрекъснато от Windows, вследствие на което плановете, написани на този език, към този момент няма да работят.

Microsoft разгласи желанието си да се откаже от поддръжката на VBScript за първи път през есента на 2023 година Компанията към момента не е изяснила по кое време ще стартира и приключи последният стадий, след който светът ще се сбогува с VBScript.

Какво е VBScript и за какво е нужен?

Visual Basic Scripting Edition, по-известен като VBScript или VBS, е лек език за програмиране, предопределен за писане на скриптове. VBS е създаден от Microsoft през 1996 година въз основата на езика с общо предопределение Visual Basic.

VBScript беше включен в главния пакет на всички операционни системи от фамилията Windows, като се стартира с Windows 98 (за настолни компютри) и Windows NT 4.0 Option Pack (за сървъри). Също по този начин неговият тълковник, в случай че е належащо, може да бъде включен в Windows CE – версия за вградени системи.

VBScript се употребява за решение на проблеми с автоматизацията и ръководството на приложения, основани на Windows системи. В допълнение, фрагменти от стратегии на този език бяха вградени в HTML за основаване на интерактивни уеб страници, внедрени от страната на клиента в браузъра.

Днес за тези цели нормално се употребява JavaScript, който не е изгубил своята съответност, въпреки че е на съвсем същата възраст като VBScript. Според класацията на Tiobe, през януари 2024 година JavaScript влезе в топ шест на най-популярните езици за програмиране, изкачвайки се с една позиция за година.

VBScript постоянно се употребява по отношение на технологията Microsoft Active Server Pages (ASP), която е предопределена за динамично основаване на уеб страници от страната на сървъра.

Защо Microsoft се отхвърля от скриптовия език

Популярността на VBScript спадна, заради появяването на по-модерни и ефикасни принадлежности – те заменят скриптовия език на Microsoft, който не се е развивал дълго време. Според специалистите, JavaScript и PowerShell са доста по-подходящи за решение на проблеми при създаването на програмен продукт и автоматизация на процеси.

Публикация на Bleeping Computer отбелязва, че VBScript, сходно на своя „ по-голям брат ” VBA (Visual Basic for Applications), е необятно употребен от киберпрестъпниците, най-малко от края на 90-те години на 20 век.
още по темата
Сериозен публичен отзив провокира „ цифровата пандемия ” от компютърния вирус ILOVEYOU, който произлиза от Филипините. Този елементарен червей e написан на езика за програмиране VBS и беше публикуван дружно с имейл със заглавие „ I LOVE YOU ” (Обичам те) и атачмънт „ A Love Letter For You ” („ Любовно писмо за теб ”) с уголемение vbs.

Тъй като разширенията на известни видове файлове, които включват VBS скриптове, не се демонстрират от Windows в конфигурацията по дифолт, потребителите неправилно одобряват злонамерения скрипт за елементарен текстов файл, който по формулировка не може да съставлява заплаха.

Всъщност, откакто потребителят отвори файла, вирусът се задейства и стартира да изпраща копия на себе си в цялата адресна книга на потребителя, както и да поврежда документи и систематични файлове Windows.

И през днешния ден нападателите не престават да употребяват VBScript като инструмент за хакерски атаки. През март 2023 година фишинг акция от ботнет оператори на Emotet нападна американски данъкоплатци. Зловредният програмен продукт, написан на VBScript, беше изпратен по имейл под прикритието на формуляри за докладване W-9, за които се твърди, че идват от Службата за вътрешни доходи на Съединени американски щати, като част от файлове на Microsoft OneNote.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР