Скрининг тест ще бъде въведен от тази есен и за

...
Скрининг тест ще бъде въведен от тази есен и за
Коментари Харесай

Скрининг тест за 3-годишните, но не задължителен

Скрининг тест ще бъде въведен от тази есен и за 3-годишните в детските градини, само че той няма да е наложителен, а ще е ориентир дали детето не изпитва известни усложнения и надлежно се нуждае от повече внимание в образованието му. Това каза доцент Мария Трифонова от Института за проучване на популацията към Българска академия на науките пред bTV.

Тестовете ще съдържат 42 игрови обстановки, с които детето ще се забавлява и ще дава забавни отговори, съгласно създателите. Такива скриниг изследвания са доста разпространеи в Съединени американски щати и Европа, у нас - от края на 80-те години на предишния век, споделя още Трифонова.

На всяка задача има няколко вероятни отговора, открити след проучване с 6 хиляди деца, описа доцент Трифонова. Няма неверни отговори, просто някои от отговорите носят по-малко точки. Целта е да се реши по какъв начин бъдещият първолак обработва информацията, дали образува категории и елементарни фрази, дали употребява бъдеще и минало време и така нататък

Тестовете няма да са наложителни, акцентира Васил Николов, ръководител на Инициативния комитет за новаторско и качествено обучение. Всеки учител е в състояние сам да реши готовността на едно дете. Тестовете са по избор на родителите и не би трябвало да будят терзание. Те са замислени в помощ на тези родители, които подозират проблем в развиването на детето си и преодоляването на информацията за света, разясни доцент Трифонова.

Важно е да се сътвори добра среда за превъзмогване на някои усложнения на детето.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР