Скот Макафи: младият съдия по делото на Тръмп в Джорджия

...
Само на 34 години и само шест месеца от мандата
Коментари Харесай

Само на 34 години и само шест месеца от мандата си, съдия Скот Макафи се оказа председател на процеса срещу бивш президент на САЩ.

Наказателното преследване на Доналд Тръмп и 18 предполагаеми съзаговорници за намеса в изборите в Джорджия е определено най-сложното от гледна точка на юридически и логистични аспекти от четирите хитови дела срещу републиканеца. За да се увеличи натискът, ще бъде излъчван по телевизията.

Но на встъпителното изслушване на производството в Джорджия на 6 септември съдията от Върховния съд Макафи със сигурност не си играеше камерата.

Изслушвайки ходатайствата на адвокатите на двама от съобвиняемите на г-н Тръмп, той от време на време сбърчи чело или скръсти ръце, но изглежда не изрази никакво мнение освен своето евентуално решение за деня. За неинформирания наблюдател това може да изглежда като поредния обикновен ден за него в съда.

Съдия Макафи е изградил впечатляващо CV през сравнително кратката си кариера. Работил е като местен и федерален прокурор. Той е работил както с Фани Уилис, прокурор от Демократическата партия, която съди г-н Тръмп, така и с републиканския губернатор на щата Брайън Кемп. Тези, които познават юриста, го описват като твърда, но уравновесена фигура.

Поведението му, съчетано с консервативните му правни добросъвестности, може да стигне далеч по-трудно за г-н Тръмп и неговите съюзници да го обвинят в пристрастност, както направиха с други съдии и прокурори, наблюдаващи дела срещу бившия президент. И това го кара да гледа - съвсем буквално - как се развива делото.

"Въпреки че Скот Макафи е бил съдия само от около шест месеца, неговият предишен опит показва, че той е много компетентен и добре квалифициран за предизвикателството да председателства масивното обвинение, което поставя Доналд Тръмп начело на предполагаемо престъпно предприятие за сваляне на резултатите от изборите през 2020 г. в Джорджия“, Кларк Кънингам, професор в Държавния университет на Джорджия Колеж по право, съобщи BBC в имейл.

Консервативни акредитации

CV-то на съдия Макафи проверява много от обичайните полета за изгряващ юрист, като включва няколко интересни странности. Той е учил политика и музика в университета Емори в Атланта и е свирил на виолончело за училищния симфоничен оркестър. Той също така е водолаз доброволец в Аквариума на Джорджия, потвърдиха от институцията, където работата му може да включва „няколко различни неща като почистване на експонати, безопасни гмуркания и т.н.“.

Съдия Макафи е стажуван за съдиите от Върховния съд на Джорджия Дейвид Намиас и Кийт Блекуел по време на престоя си в юридическия факултет, съобщи Atlanta Journal Constitution.

„Това, което наистина се откроява, е темперамент – той не е възбудим, той е уравновесен“, каза г-н Блекуел, сега старши съветник в адвокатската кантора Alston & Bird, пред Atlanta Journal Constitution.

След като се дипломира през 2013 г., съдия Макафи работи както като местен прокурор, така и като частна практика, преди в крайна сметка да поеме работа като прокурор на окръг Фултън през 2015 г. Там той работи заедно с г-жа Уилис, която по това време беше прокурор в Ню Йорк Отчетени пъти.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР