Скоростта, с която се унищожават горите в света, рязко се

...
Скоростта, с която се унищожават горите в света, рязко се
Коментари Харесай

Над 4 милиона хектара гори са унищожени по света през 2020 г.

Скоростта, с която се унищожават горите в света, внезапно се усили предходната година, като през 2020 година са били унищожени 4,2 милиона хектара гори. Това се равнява на територията на Нидерландия, сочат данни на Глобал Форест Уоч и университета на Мериленд, представени от " Ройтерс ".

Изсичането на горите въздейства мощно върху световните цели за ограничение на климатичните промени, защото дърветата всмукват към една трета от въглеродните излъчвания, създавани по света.

Снимка: БГНЕС / EPA

Горските пожари, разширението на селското стопанство, дърводобивът, минната промишленост и повишаването на популацията също подтикват унищожаването на горите, считат учените.

Страните с най-големи загуби на гори за предходната година са Бразилия, Демократична република Конго и Боливия.

В Азия се регистрира прогрес, като Индонезия - най-големият производител на палмово масло и страната с третата по огромни в света тропическа гора, слиза от трето на четвърто място по заличаване на горски масиви.

Снимка: БГНЕС / EPA

Смята се, че това е резултат от държавната политика, включваща мораториум върху разчистването на първоначални гори и заледяване на разрешителните за палмови плантации.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР