Скоростта на булевардите, на които има велоалеи, да бъде ограничена

...
Скоростта на булевардите, на които има велоалеи, да бъде ограничена
Коментари Харесай

Ключово заседание на „Сухопътен транспорт“ може да доведе до много сериозни промени, касаещи всички шофьори!

Скоростта на булевардите, на които има велоалеи, да бъде лимитирана на 30 км/час. Такива рекомендации са изпратили от Генералния секретариат на Съвета на Европейски Съюз до всички вътрешни министри на страните от съюза, в това число и до управлението на родното Министерство на вътрешните работи. Това е станало след съвещание на работна група „ Сухопътен превоз “, която е обсъждала подобряването на пътната сигурност, написа „ Монитор “.

Една от точките е построяването на специфична инфраструктура в огромните градове, която включва построяването на нови велоалеи. Там, където те минават по-големи булеварди пък, скоростта на колите би трябвало да е лимитирана до 30 км/час. Това се отнася и за едни от главните пътни артерии в София – бул. „ Тодор Александров “ и бул. „ Сливница “. Ново трасе пък се възнамерява по бул. „ Цар Борис III”, както и връзка на „ Люлин “ с центъра през едноименния тунел.

До края на 2019 година софиянци ще имат сред 150-200 километра велоалеи, заяви неотдавна зам.-кметът по превоза на София Евгени Крусев. До момента има построени над 50 км пространство за колоездачите.

Общината има концепция да бъдат свързани всички велоалеи в една мрежа. Крусев разгласи, че имат за цел предвижването с колело да стане желан превоз в столицата. „ Освен централните прави мислим и по какъв начин да свържем централните елементи и крайните прави на града в обща велосипедна инфраструктура “, изясни зам.-кметът.

Друга рекомендация, която са отправили от Съвета на Европейски Съюз, е по-засиленият надзор над велосипедистите от страна на Пътна полиция.

По устав велосипедистите би трябвало карат по велоалеите и вдясно на пътните платна. Тротоарите не са място за колела, само че и велоалеите не са място за пешеходци. Заради сходни нарушавания най-малко по 200 колоездачи годишно отнасят.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР