Скорошното внедряване на Dencun в основната мрежа на Етериум се

...
Скорошното внедряване на Dencun в основната мрежа на Етериум се
Коментари Харесай

Етериум: Актуализацията Dencun успешно бе внедрена в основната мрежа

Скорошното внедряване на Dencun в главната мрежа на Етериум се случи в 15:55 ч. българско време на 13 март, отбелязвайки значим стадий в еволюцията на блокчейна.

Очакван като една от най-важните актуализации след Сливането (The Merge), Dencun има за цел да се оправи с належащия проблем с високите такси за транзакции в мрежите от втори пласт, като по този метод усъвършенства мащабируемостта на Етериум .

Артър Брайтман, съосновател на блокчейна Tezos, признава позитивните крачки, направени от надграждането на Dencun. Той обаче предизвестява, че макар че ще облекчи някои от провокациите, пред които са изправени решенията от втори пласт, присъщите ограничавания не престават да съществуват. Брайтман акцентира, че макар обстоятелството, че транзакционните разноски за тези решения от втори пласт ще спаднат, остават опасенията за мащабируемостта заради ограничавания на пропускателната дарба и обвързваните ограничения за концентрация.

Внедряването на Dencun следва ъпгрейда Shanghai през април 2023 година, която разреши тегленето на стейкнати етери за първи път след прехода на мрежата към консенсусен механизъм за доказателство за залог (PoS).

Състоящ се от девет оферти за възстановяване на Етериум (EIP), хард форкът на Dencun сплотява детайли от актуализацията Cancun и тази на Deneb, като се концентрира върху подобряването на ръководството и обработката на транзакциите, както и върху подобряването на механизмите за консенсус в екосистемата на Етериум.

Една от забележителните характерности на Dencun е въвеждането на блокове данни посредством EIP-4844, разговорно известно като “протоданкшардинг ”. Това усъвършенстване има за цел да укрепи наличността на данни, сериозна стъпка към установяването на Етериум като мащабируем пласт за сетълмент, както означи Джеймс Уо, основен изпълнителен шеф и създател на Digital Finance Group.

Важно е обаче да се означи, че плануваните понижения на таксите вследствие на надграждането на Dencun няма да са от директна изгода за потребителите на главната мрежа на Етериум.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР