Скорошно проучване установи, че голяма част от платформите, които публикуват

...
Скорошно проучване установи, че голяма част от платформите, които публикуват
Коментари Харесай

Как ни лъжат в интернет: Фалшиви оценки за лекари, хотели, ресторанти

Скорошно изследване откри, че огромна част от платформите, които разгласяват оценки, не са благонадеждни

Зад подправените оценки за заведения за хранене, хотели или лекари в интернет постоянно се крият професионални организации. Те оперират анонимно или от чужбина. Разследвания на немски публицисти водят до следи и в България, разкрива

Те заблуждават потребителите, вредят на конкуренцията и подкопават доверието в онлайн-продажби и портали за съпоставяне: подправените оценки, които сякаш са дадени от клиенти. За страдание, те са доста необятно публикувани. Зад тях се крие преференциален бизнес, който се върти от профилирани организации. Продавачите на отлични оценки с пет звезди без скрупули се хвалят с това, че клиентите с позитивна мотивация вършат по-голям оборот.

Много от оценките са недостоверни

Използването на великодушни хвалебствия и позитивни оценки в онлайн-порталите наподобява много елементарно. Скорошно изследване на Европейската комисия откри, че огромна част от платформите, които разгласяват оценки, не са благонадеждни. Оказа се, че две трети от проучените портали не управляват задоволително дали оценките са от същински или от фиктивни клиенти.

Но даже порталите да подхващат дейности против подправените оценки, те доста мъчно могат да бъдат разкрити като такива. Това се вижда от образец с портала за ваканционни пътувания HolidayCheck, за който споделя Баварското Радио. Сътрудници на HolidayCheck събрали данни и сполучливо потвърдили, че зад подправените оценки стои организация с името „ Fivestar Marketing “.

През ноември 2019 година порталът за пътувания даже печели дело в тази връзка пред регионалния съд в Мюнхен. Съдът тогава забранил на „ Fivestar Marketing “ да продава подправени оценки под опасността от санкции до 250 000 евро.

Има и българска диря

Но още в деня на оповестяването на решението организацията приложила обикновен трик - трансформирала името си, сменила фирменото каре, седалището на компанията и шефа, трансформирайки се по този метод в напълно ново юридическо лице. Така бизнесът на организацията за подправени оценки си върви и до ден сегашен, макар правосъдната възбрана, а произнесената присъда се оказа безполезна.

Действително във фирменото каре на организацията в това време е вписана компания с името "Fivestar Marketing 2021 ЕООД " със седалище в София. Според фирмения указател неин едноличен притежател е Юрген Конрад Е. – човек, който съгласно изследванията на Баварското Радио до 1992 година е бил народен представител от ХДС в Ландтага на Баден Вюртемберг. Междувременно има голям брой компании в България. Първоначално той се съгласява на телефонен диалог с немските публицисти, след което обаче изчезва и повече не отвръща на запитванията.

Репортерите от Баварското Радио съумяват да влязат по отношение на човек от сектора, който известно време предложил оценки за обмен. Той споделя, че не е бил удовлетворен от парите, които взимал за тази активност – изкарвал до 2000 евро дневно.

Оценките се пишели от група платени рецензенти, а поръчителите били от най-различни сектори, като измежду тях преобладавали лекарите. „ Те си плащаха и получаваха декларираното, а на мен ми беше все едно дали работата им е била на високо равнище или не “, изяснява мъжът.

Порталът за пътувания също стана жертва на подправени оценки

Порталът за медицински услуги Jameda също се е сблъсквал с казуса за подправените оценки, като в този случай обвиняванията не са към компания, а към лице на име Норберт Вебер. Съдът признал доказателствата на Jameda, само че присъдата по този начин и не е влезнала в действие, защото Вебер не бил открит, с цел да му бъде връчена призовката. Той работел посредством компания с името „ Goldstar Marketing “, чието седалище първо било в Малта, а по-късно се преместило в Кипър.

Безнаказаност

Междувременно Вебер е в Дубай и ненадейно се съгласил да даде изявление на немските публицисти от предаването „ Плюс Минус “ на обществено-правната медийна мрежа АРД. Той признал, че компанията в Кипър му принадлежи, само че декларирал, че присъдата, произнесена вследствие на жалбата на Jameda, „ не се отнася до него “, тъй като той повече не продавал оценки на този портал.

Затова голям брой портали в интернет упорстват за законови промени, с цел да може подправянето на оценки да бъде преследвано по закон. Но Норберт Вебер не се безпокои: „ Ако стартират да ни преследват по законов път, просто ще затворим. И ще се постави завършек на този бизнес модел “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР