Скорошно проучване, проведено от учени от University College London (UCL),

...
Скорошно проучване, проведено от учени от University College London (UCL),
Коментари Харесай

Висшето образование е свързано с повишен риск от депресия и тревожност

Скорошно изследване, извършено от учени от University College London (UCL), хвърля светлина върху значим въпрос: психологичното здраве на младежите, които получават висше обучение в Англия, пише SciTechDaily.

Това проучване е значимо, тъй като е първото по рода си, което документира доказателства за нараснали равнища на меланхолия и тревога измежду студентите спрямо хора от същата възрастова група, които не учат. В него са взели участие повече от 10 000 участници, които са проследявали психологичното си здраве през няколко интервала.

Водещият създател на проучването, д-р Джема Луис от Катедрата по психиатрия, Университетски лицей в Лондон, споделя: „ През последните години в Обединеното кралство следим увеличение на проблемите с психологичното здраве измежду младежите, тъй че има все по-голям фокус върху поддръжка на студентите. Открихме тревожни доказателства, че студентите може да са изложени на по-висок риск от меланхолия и тревога, в сравнение с техните връстници отвън колежа. "

Тя прибавя следното: „ Първите няколко години от висшето обучение са решителен интервал за развиване, тъй че в случай че можем да подобрим психологичното здраве на младежите в този миг, това ще има дълготрайни изгоди за тяхното здраве и благоденствие, както и за техните просветителни достижения и триумф в дълготраен проект ".

Експертите са употребявали данни от лонгитюдни изследвания на младежи в Англия (LSYPE1 и LSYPE2). Първото изследване включва 4832 младежи, родени през 1989-90 година, които са били на възраст 18-19 години през 2007-9 година

Второто изследване включва 6128 участници, родени през 1998-99 година на възраст 18-19 години през 2016-18 година (т.е. преди началото на пандемията от COVID-19). И в двете изследвания малко повече от половината са посещавали висши образователни заведения.

Изследователите откриват дребна разлика в признаците на меланхолия и тревога на възраст 18-19 години сред студенти (включително университети и други висши образователни заведения) и нестуденти.

Струва си да се означи, че анализът взема поради разнообразни фактори, като социално-икономически статус, обучение на родителите и приложимост на алкохол, което допуска, че връзката сред висшето обучение и рисковете за психологичното здраве продължава даже след пригаждане.

Проучването допуска, че премахването на рисковете за психологичното здраве, свързани с висшето обучение, може да понижи честотата на меланхолия и тревога измежду 18-19-годишните с 6%. Необходими са обаче спомагателни разбори, с цел да се схванат по-добре тези опасности и да се разпознават евентуални тактики за намеса в поддръжка на психологичното здраве на младежите.

Друг създател на проучването, д-р Tayla McCloud, споделя: „ Въз основа на нашите открития не можем да кажем за какво студентите може да са изложени на по-голям риск от меланхолия и тревога, в сравнение с техните връстници, които не се образоват, само че това може да е обвързвано с научен или финансов напън. Този нараснал риск измежду студентите не е открит в изследвания в предишното, тъй че в случай че асоциацията се е появила едвам неотдавна, това може да се дължи на нараснал финансов напън и опасения по отношение на постигането на високи резултати в по-широк стопански и обществен смисъл. "

Така че, до момента в който проучването не предлага незабавни решения, то акцентира значимостта на даването на съответна поддръжка за психологичното здраве на студентите.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР