Скорошно проучване предполага, че собственият ни мозък може да попречи

...
Скорошно проучване предполага, че собственият ни мозък може да попречи
Коментари Харесай

Нож в гърба! Отслабването може да бъде повлияно от собствения ни мозък

Скорошно изследване допуска, че личният ни мозък може да попречи на загубата на тегло.

Не е загадка, че доста хора със затлъстяване мъчно отслабват. Ново изследване удостоверява, че ефикасната загуба на тегло и поддържането на тежестта изискват повече от мощ на волята и извършения. Нашият мозък също взе участие в този развой или по-скоро по какъв начин реагира на храната.

Скорошно изследване, оповестено в списанието Nature Metabolism, демонстрира, че мозъкът може да реагира по друг метод на питателните субстанции при хора със затлъстяване, даже откакто са съумели да изгубят непотребното тегло, написа GMA.

Изследователите са взели данни от 60 участници на възраст над 40 години, като половината са били диагностицирани като затлъстели, а другата половина не са.

Като част от опита участниците бяха инжектирани с разнообразни разтвори на глюкоза, липиди или вода напряко в стомаха си, с цел да схванат по какъв начин мозъкът им ще реагира на хранителни субстанции. Реакцията на мозъците им беше измерена с ЯМР в границите на 30 минути след използването на хранителния разтвор. Измервани са и равнището на хормоните в кръвта на хората и индикаторите за апетит.

Резултатите от изследването демонстрират, че групата без затлъстяване е посочила активиране на центрове за заплащане в мозъка в отговор на питателните субстанции, които са получили. Обратното беше правилно за участниците със затлъстяване, при които тези области на мозъка не се задействаха след приема на питателните субстанции.

Резултатът в групата със затлъстяване не се промени даже след три месеца, когато участниците в групата изгубиха 10% от тежестта си по време на диета.

Експертите допускат, че точно неналичието на отговор на мозъка за заплащане може да докара до преяждане и неприятни хранителни привички, които от своя страна водят до наддаване на тегло.

„ Нашето изследване потвърждава, че наддаването на тегло се въздейства освен от биологични аргументи, само че и от процеси, които се случват в нашия мозък “, споделя експертът по затлъстяването Дженифър Аштън.

Но учените означават, че проучването е извършено измежду относително дребен брой участници над 40 години. Следователно констатациите не могат да бъдат приложени към по-младите популации. В опита е употребена и сонда за хранене, която не имитира метода, по който множеството хора в действителност се хранят, или избора на храни, което може да повлияе на реакцията на мозъка.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР