Скорошният скандал с предполагаемо задържаните от Румъния на Дунав руски

...
Скорошният скандал с предполагаемо задържаните от Румъния на Дунав руски
Коментари Харесай

Игра на два фронта – въоръжението на Сърбия идва и от Изток, и от Запад

Скорошният скандал с хипотетично арестуваните от Румъния на Дунав съветски БТР и танкове приключи наред – десетина БРДМ-2МС с комплекти запасни елементи дойдоха в Сърбия по въздух, бяха разтоварени на летище „ Батайница” край Белград и с присъединяване на президента Александър Вучич тържествено бяха показани на обществеността в Ниш, написа pogled.info.

По-рано в румънската преса се заяви, че граничарите на Дунав са задържали частен съд, пренасящ тридесет съветски БРДМ и толкоз танкове Т-72Б3. Уж тази партида е пътувала по река до Сърбия и доблестните румънци не я пускат по границата си поради наложените от Евросъюза на Русия наказания. Говори се даже и че всички бойни машини са конфискувани…

„ Министерството на защитата на Русия не е изпращало никакви съдове за транспортиране на военна техника по Дунав за Сърбия”, последва коментарът на съветското министерство на защитата. „ Всички заявки за сходни доставки и „ задържания” от румънска страна на съветски превоз с бронетранспортьори е безспорна неистина. Всички доставки са осъществени в строго сходство с изискванията на подписания контракт и съгласуваните от страните срокове”.

До Сърбия по въздух доближиха едвам 10 съветски машини, само че основателите на румънската дезинформация, очевидно са решили да назоват общия размер съветски доставки за Белград, който не е защитаван в загадка нито от сръбска, нито от съветска страна.

До края на 2019 година от Русия в Сърбия ще дойдат още 20 БРДМ-2МС, а също десетина танкове Т-72БЗ (общо съгласно контракта, те в действителност би трябвало да са 30). Техниката е подарена от Москва на Белград в символ на подсилване на връзките сред двете страни. До края на годината в Сърбия би трябвало да дойдат още четири хеликоптера Ми-35 и три Ми-17.

„ Те прикриха Дунав, само че всичко това падна от небето”, се майтапи над опита да се устрои скандал към плануваните доставки Александър Вучич. „ Това се случва, макар дейното противопоставяне от избрани сили. Ние се нуждаем от сходна техника, с цел да запазим своя суверенитет. Нямаме проекти да нахлуваме в който и да е, ние просто желаеме да защитим своята страна”.

Президентът на Сърбия отговори и на локалните критици, разпространяващи известия, че под формата на подарък Русия „ е изпратила” на Сърбия отписани за скрап машини.

Вучич означи, че БРДМ-2МС значително се разграничават от аналогичните машини, постъпващи на въоръжение в Югославската национална войска сред 1967 и 1985 година (някои от тях се употребяват в сръбската войска и до днес).

Новите машини имат по-добра ризница, по-добро въоръжение, имат по-мощни мотори, екипажът може да се намира в тях 24 часа в денонощието, имат преглед от 360 градуса и система за разкриване на цели, както денем, по този начин и нощем, а също по този начин опция да стрелят в придвижване.

„ Сега може Путин и да ме ругае, само че няма да съм съвременен и ще кажа: „ Благодаря ви, президент Путин”, съобщи Вучич. „ И мисля, че жителите би трябвало също по този начин да знаят, че всичко това не е за пари, а е подарък”.

По-рано Русия оказа помощ на Сърбия да обнови парка си с бойни самолети, още веднъж безплатно: шест МиГ29 бяха доставени през 2017 година, а през 2018 година Беларус достави още четири такива самолета. Водят се също по този начин договаряния, че Москва може би ще достави на Белград Комплекси „ Бук-М1”, „ Бук-М2” и РПК „ Тунгуска”.

„ Хеликоптерите Ми-35, известни като „ Летящите тачанки” ще станат част от бойната хеликоптерна ескадрила, която ще се разполага на летище „ Морава” в покрайнините на Кралево”, споделя пред вестник „ Политика” командващият на военновъздушните сили и Противовъздушна отбрана на Сърбия генерал-майор Душко Жаркович. „ На някого 4 хеликоптера няма да му се сторят доста, само че поради огневата им мощност, те ще внесат забележителен принос в повишението на способността на частите да оказват огнева поддръжка по време на осъществяване на бойни задачи”.

Всичко гореспоменато е единствено част от ограниченията, подхванати от Сърбия по превъоръжаването на своята войска. Така предишният ноември министърът на защитата Александър Вулин в тържествена конюнктура получи в немския град Донаверте първия от десетте контрактувани немски хеликоптери Н145М.

Германският производител се реши на невиждана крачка, решавайки да приспособява своята техника под въоръжение сръбско произвеждане. Очаква се, че към края на 2019 година Белград ще получи всички машини, към този момент боядисани в Германия със сръбски армейски камуфлаж с опознавателните знаци на Военновъздушни сили на Сърбия.

А в хода на скорошното посещаване в Сърбия на Еманюел Макрон, сръбското министерство на защитата подписа контракт за приемане от Франция (от компания MBDA) портативни зенитно-ракетни комплекси „ Мистрал 3”.

В рамките на съглашението те реализираха договореност за 18 пускови установки и за 50 управляеми ракети. Страните ще работят взаимно над интеграцията на „ Мистрал” към сръбския зенитен комплекс ПАСКАС-16. Това френско-сръбско съглашение накара косовските сепаратисти видимо да се изнервят, само че към този момент Париж не е изпращал сходни оферти на Прищина.

Коментирайки интернационалните оръжейни покупко-продажби, подписани от Сърбия, министърът на защитата Александр Вулин разгласи, че Белград има желание да организира „ забележителен брой” взаимни мероприятия, както с НАТО, по този начин и с ОДКБ, както с Русия, по този начин и със Съединените щат. „ Ние сме неутрална във военно отношение страна и имаме желание да останем такава и в бъдеще”, акцентира Вулин.

Междувременно точно усилването на връзките с Москва във връзка с превъоръжаването на сръбската войска накара Запада да отстъпи пред сърбите: по-рано страните от НАТО по-скоро спомагаха на разпада на сръбската войска, карайки я, да вземем за пример, да унищожи руските си зенитни ракети. Сега Белград употребява извънблоковия си статут и превъоръжава разгромената след разпадането на Югославия войска, придобивайки въоръжение и от запад, и от изток.

Но дарове Сърбия получава само от Москва и от Минск. Западът, в
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР