Скорошната среща между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп накара

...
Скорошната среща между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп накара
Коментари Харесай

Северна Корея може да има богатство, изчислявано на 6 трилиона долара

Скорошната среща сред Ким Чен Ун и Доналд Тръмп накара анализаторите да гледат по-оптимистично за развиването на севернокорейската стопанска система. Сега пазарите наблюдават дали Пхенян ще продължи доближаването си със Запада.

Една от значимите стъпки, които би трябвало да бъдат подхванати, е отварянето на стопанската система на изолираната азиатска страна за задграничните вложители.

Според изчисленията на анализатора Транг Туй Ли от Credit Suisse сходна промяна ще я трансформира в стопанска система за 100 милиарда $ в идващите 10 години. Той показва още един забавен факт за Северна Корея - че тя има големи неизползвани находища от естествени запаси.

" Държавната южнокорейско сдружение с активност в минната промишленост пресмята, че северната им съседка има огромни ресурси от въглища, желязна руда, цинк, олово, мед и редки минерали, чиято обща стойност може да надвиши 6 трилиона $ ", изяснява Ли, представен от Business Insider.

Тази сума е 190 пъти колкото брутния вътрешен артикул (БВП) на Северна Корея за 2016 година, който е в размер на 32 милиарда $.

" Минната промишленост и към този миг има принос за 13% от Брутният вътрешен продукт, само че добивът е стеснен поради неналичието на купувачи и на вложения вследствие на икономическите наказания ", добавя специалистът.

За капацитета за отваряне на севернокорейската стопанска система Ли дава три образеца на страни, минали по същия път.

" Вече имаме опита на Южна Корея от 70-те години, на Китай и на Виетнам от 90-те години, които са доказателство за капацитета за напредък на севернокорейската стопанска система ", добавя той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР