Скорошен доклад на Lancet казва, че западните страни ще бъдат

...
Скорошен доклад на Lancet казва, че западните страни ще бъдат
Коментари Харесай

Защо ниската раждаемост в Европа ще предизвика „зашеметяваща социална промяна“?

Скорошен отчет на Lancet споделя, че западните страни ще бъдат принудени да отворят границите си за миграция, в случай че желаят да оцелеят.

Смята се, че Черната гибел – пандемията от бубонна чума, която обхвана Европа и Азия за към пет години в средата на 1300 година – е понижила международното население с една трета.

Но съвсем 700 години откакто тази скандална пандемия се трансформира в последното международно събитие, понижило равнищата на световното население с толкоз голямо количество, нов отчет предизвестява за „ зашеметяващата обществена смяна “, провокирана от внезапното рухване на равнищата на плодовитост, което също може да докара до понижаване на броя на хората на нашата планета, която сега възлиза на повече от осем милиарда.

Според скорошно световно изследване за раждаемостта, оповестено в интернационалното здравно списание The Lancet, „ плодовитостта понижава в международен мащаб, като процентите допълнително от половината от всички страни и територии през 2021 година са под равнището на заменяне “.

Наталия В Бхатачарджи, един от съавторите на отчета, сподели, че „ следствията са големи “ – изключително за страните в Западна Европа, които сега са очевидци на всеобщи безредици по отношение на равнищата на миграция.

„ Тези бъдещи трендове в коефициента на раждаемост и живородените ще преконфигурират напълно международната стопанска система и интернационалния баланс на силите и ще наложат реорганизиране на обществата “, споделя тя.
Проучването допуска, че Западна Европа е изправена пред изключително внезапен спад на раждаемостта през идващите десетилетия и може да се наложи да се отвори още веднъж за неограничена миграция, с цел да се оправи с казуса.

Какво споделя отчетът на Lancet?

Докладът от март, озаглавен, е формиран от екип интернационалните откриватели в Института за здравни индикатори и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон.

Той базира своите прогнози на необятно признатата причина, че страните изискват общ коефициент на плодовитост (ОКП) от 2,1 деца на жена, с цел да обезпечат като цяло устойчиво население.

В Западна Европа обаче се предвижда ОКП да спадне от 1,53, където беше през 2021 година, до 1,44 през 2050 година и още веднъж да спадне до 1,37 през 2100 година, съгласно отчета, който предвижда, че Испания ще претърпи един от най-стръмните спадове – до 1.11 през 2100 година

Екипът също предвижда, че единствено шест страни в света – Самоа, Сомалия, Тонга, Нигер, Чад и Таджикистан – към момента ще имат ОКП над 2,1 до началото на идващия век.
Защо пада раждаемостта?

Намаляващата раждаемост, споделят специалистите, е резултат от по-голямото присъединяване на дамите на работното място, както и от нараствания достъп до контрацепция. Според органи като Организация на обединените нации, повече работещи дами способстват за възходящите стопански системи.

Както макроикономистът Филип Пилкингтън написа в януарското издание на английския Daily Telegraph: „ Когато благосъстоянието в една страна се усилва, нейната раждаемост пада – по този начин несъмнено, както нощта следва деня. “

Намаляването на раждаемостта също се дължи на напредъка в здравната просвета, което значи, че фамилиите не би трябвало да създават толкоз доста деца, с цел да обезпечат задоволително оцеляване, както може би са правили през предишните епохи.

Как ще се отрази това на западните страни?

Ако констатациите в The Lancet са правилни, тогава такива като Обединеното кралство, където раждаемостта се чака да спадне до 1,38 през 2050 година и 1,3 през 2100 година, от 1,49 през 2021 година, ще станат подвластни от имиграцията през идващите осем десетилетия или повече в случай че желае да поддържа популацията си, сега малко под 68 милиона.

Тъй като се раждат по-малко бебета и напредъкът в медицината значи, че хората живеят по-дълго, Западна Европа е изправена пред вероятността за бързо застаряващо население. Тъй като все по-малко младежи генерират благосъстояние, с цел да балансират възходящите разноски за прехрана на възрастните хора, страните могат да се изправят пред съществени стопански провокации през идващите десетилетия.

Докладът на Lancet, който показва, че Субсахарска Африка ще съставлява едно на всеки две деца, родени през 2100 година, затова също по този начин предвижда, че страните с високи приходи ще се борят да поддържат стопански напредък.

Единственото явно решение, споделят специалисти, е да се разреши повече миграция от страни с по-младо население.

Ще би трябвало ли страните на Запад да одобряват политика на отворени граници?

В последна сметка да, сподели Бхатачарджи. „ След като популацията на съвсем всяка страна намалее, разчитането на открита имиграция ще стане належащо за поддържане на икономическия напредък. “

Тя добави, че „ страните от Субсахарска Африка имат жизненоважен запас, който застаряващите общества губят – младо население “.

Въпреки това концепциите за политика на „ отворена имиграция “ са анатема за доста от днешните западни демокрации.

В Обединеното кралство, да вземем за пример, английският министър-председател Риши Сунак трансформира ограничението на имиграцията в главен приоритет, до момента в който държавното управление на Консервативната партия чака дълго чаканата си политика за изпращане на търсещи леговище в Руанда да бъде подписана в закон.

А във Франция президентът Еманюел Макрон се опита да приложи своя „ твърдолинеен “ законопроект за имиграцията, откакто беше признат от френския парламент през декември предходната година. В края на януари обаче конституционният съд на страната, който преглежда новите закони, с цел да подсигурява, че са в сходство с правилата на френската конституция, отхвърли огромни елементи от законопроекта, в това число предложение за ограничение на достъпа на мигрантите до обществени помощи, което накара Макрон ще обнародва по-разводнен вид на своя законопроект.

Въпреки това доста наблюдаващи настояват, че новият закон към момента съставлява сгъстяване на френските имиграционни правила.

Защо крайната десница е загрижена за спада на западната раждаемост?

Ентусиастите от крайната десница са загрижени за концепцията за понижаване на раждаемостта доста преди The Lancet да разгласява проучването си.

Наистина теорията на конспирацията за „ Голямото заменяне “ – която за първи път беше разпространявана от десния френски мъдрец Рено Камю в книгата му от 2011 година Le Grand Remplacement – ​​насърчава подправената и расистка концепция, че намаляващата раждаемост в западните общества е част от „ скрит план “ което може да докара значително „ заменяне “ на белите от хора от други раси.

Крайнодесният, антиимиграционен министър председател на Унгария Виктор Орбан също беше упрекнат, че употребява теорията за „ Голямото заменяне “ в личния си опит да се застъпи за възстановяване на раждаемостта в Европа, в това число в личната си страна.

През 2019 година, годината, в която разгласи поредност от удобни за фамилията политики в Унгария като жилищни дотации в опит да увеличи раждаемостта, Орбан отхвърли концепцията, че Европа от 21-ви век е „ обитаема от неевропейци “.

„ Ако Европа няма да бъде обитаема от европейци в бъдеще и ние одобряваме това като даденост, тогава приказваме за продан на население, за подмяна на популацията на европейците с други “, сподели той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР