Скоро след като Европейската комисия представи предложението си за следващия

...
Скоро след като Европейската комисия представи предложението си за следващия
Коментари Харесай

Полша, Франция и Швеция се обявиха против предложения бюджет на ЕС

Скоро откакто Европейската комисия показа предлагането си за идващия дълголетен бюджет на Европейския съюз няколко страни се оповестиха срещу него.

Някои от новостите в предлагането са изискване за съблюдаване на върховенството на закона против разпределяне на евросредства, понижаване на средствата за кохезионната и селскостопанската политика и разпределяне на повече пари за нововъведения и защита.

Макар ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер да акцентира, че новите условия за еврофондовете не са ориентирани към съответна страна, те като че ли наподобяват въведени, с цел да обуздаят националистическите държавни управления в Полша и Унгария, които през последните месеци си навлекоха рецензиите на Европейски Съюз поради противоречиви закони.

Срещу орязване

Веднага след оповестяването на предлагането Варшава разгласи, че ще се опълчи на всеки бюджетен проект на Европейски Съюз, който не балансира потребностите на обособените страни членки, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция. Пътят към цялостен компромис по бюджета на Европейски Съюз към момента е доста дълъг, сподели заместник-външният министър Конрад Шимански пред кореспонденти във Варшава.

Френското държавно управление също не остана предостатъчно и дефинира като неприемливи предложенията на Брюксел за редуциране на средствата за Общата селскостопанска политика с към 5 % за интервала 2021-2027 година, съобщи " Франс прес ".

Такова намаляване - фрапантно, огромно и сляпо - е просто недопустимо и Франция няма да одобри никакво понижение на директните приходи на селскостопанските производители, се споделя в официално съобщение на френското министерство на земеделието.

Срещу по-високи вноски

Швеция изрази мнение, че препоръчаният от Европейската комисия дълголетен бюджет на Европейски Съюз е голословен. Това съобщи в изявление за шведската телеграфна организация ТТ финансовият министър Магдалена Андерсон, представена от ТАСС.

Това е голословно предложение, което не можем да приемем, означи тя. Колкото е по-голям е бюджетът, толкоз е по-голяма ще бъде вноската, добави Андерсон.

Проектът на Брюксел е на стойност 1,28 трилиона евро. Комисията отбелязва, че без отчитане на инфлацията (по цени от 2018 г.) бюджетът е 1.135 милиарда евро поети отговорности, което се равнява на 1.11 % от брутния народен приход (БНД) на ЕС-27 (без Великобритания). Бюджетът на Европейски Съюз за завършващия цикъл 2014-2020 година е 1.087 милиарда евро, което се равнява на 1.03 от сумарния Разузнавателна служба на ФРГ на Европейски Съюз за интервала.

Предложението на Еврокомисията значи,че вноската на Швеция може да се усили с 15 милиарда шведски крони (около 1.5 милиарда евро). Това е с 35 % повече, в сравнение с приблизително през 2014-2020 година. Затова Андерсон означи, че чака разгорещени договаряния с Европейската комисия по този въпрос.

По думите й Европейски Съюз се нуждае от по-съвременен бюджет, който да заделя повече средства за сигурност, миграция и основаване на работни места. В изявление за шведската телеграфна организация ТТ министър председателят Стефан Льовен напомни, че през 2015 година кралството е приело 163 000 бежанци, като изчислен на глава от популацията, индикаторът е рекорден.

Германският министър на финансите Олаф Шолц и министърът на външните работи Хайко Маас приканиха за заслужено систематизиране на бюджетната тежест сред страните на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година, когато съюзът ще би трябвало да запълва дупката в бюджета, която ще се появи след Брекзит, съобщи " Ройтерс ".

Двамата министри приканиха Европейски Съюз да концентрира бъдещия си бюджет по-добре върху отбраната на външните граници, взаимната отбранителна политика и нововъведенията.

Готови сме да поемем отговорност за подсилване на Европейски Съюз, само че това изисква заслужено систематизиране на тежестта на всички страни членки, показаха в взаимно изказване Шолц и Маас. Предложението на Европейската комисия значително ще усили спомагателния товар върху Германия, допълват те.

Дори при бюджет на Европейски Съюз от един % от брутния народен приход Германия ще би трябвало да заплаща приблизително до 10 милиарда евро годишно повече от 2021 година, се отбелязва в известието.

Пари за Западните Балкани

Жан-Клод Юнкер съобщи, че в случай че желаеме непоклатимост в Европейски Съюз, би трябвало да предвидим средства в бюджета за Западните Балкани и за доближаване. Той посочи, че Еврокомисията има способи да следи за спазването на върховенството на закона в Европейски Съюз.

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер разгласи, че до две седмици ще бъдат обявени индикаторите и методите за пресмятане на отпусканите бюджетни суми. Той добави, че 80 на 100 тежест при взимането на решенията за обезпечаване на средства от Европейски Съюз за планове от районната политика ще имат нивата на брутния вътрешен артикул и брутния народен приход, а останалите 20 на 100 ще бъдат свързани със положението на пазара на труда, вложенията в обучение, демографските въпроси, околната среда.

Юнкер съобщи, че в случай че Еврокомисията е трябвало да задоволи желанията на всички, вноските в бюджета на Европейски Съюз на обособените страни е трябвало отсега нататък да се равняват на 2 % от техния Брутният вътрешен продукт (близо два пъти повече). По неговите думи препоръчаните ограничавания не са " кланица ", а и страните, които разчитат на тези средства, са отчели напредък на стопанската система.

Според Йотингер доста страни в Европейски Съюз, измежду които и България, ще бъдат облагодетелствани от предлагането за по-голям бюджет за защита на границите. В отговор на въпрос той посочи, че бюджетът до 2027 година към този момент не планува средства за новоприсъединили се към Европейски Съюз страни, само че в случай че Европейски Съюз в това време се разшири, вноските в бюджета ще би трябвало да бъдат увеличени.

По-рано пред Европейския парламент той съобщи, че обезпечаваните за Турция бюджетни средства са мощно лимитирани и са предопределени за запазването на човешкото достолепие на бежанците там, а не за инфраструктурни планове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР