Скоро се очаква решение на Европейската комисия, с което срокът

...
Скоро се очаква решение на Европейската комисия, с което срокът
Коментари Харесай

Предстои удължаване на срока на ковид сертификатите

Скоро се чака решение на Европейската комисия, с което срокът на документите за имунизация ще се удължи с още една година. Това заяви основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев. От през днешния ден поставената спомагателна трета ваксина към този момент може да се впише в електронния указател.

Интерес към третата доза към този момент има, само че в доста от имунизационните пунктове към момента не е сложена нито една трета игла. В Окръжна болница в столицата чакат инструкции от министерството. В " Пирогов " всеки ден имат запитвания от жители, на първо място възрастни хора.

По два три случая идват дневно да питат, само че ги уведомяваме, че би трябвало да е изминал 6-месечният интервал за слагането. Все още следва дооформяне на техническата част не е вероятен да се издаде документ за трета доза, сподели доктор Петя Михайлова - имунизационен доктор, МЦ " Н.И.Пирогов ".

60 дози обаче към този момент са сложени във Военномедицинска академия. Там също регистрират казуса с това, че би трябвало да са минали най-малко 180 дни от втората игла, с цел да бъде вписаната третата доза в системата.

От здравното министерство разясниха, че се работи върху този проблем. Обмисля се в здравните инспекции да бъдат изпратени инструкции с насоки кой е добре да се имунизира.

Ние не сме разпоредили използването на трета доза, ние даваме опция и дефинираме групите, за които това е целесъобразно. Сега към момента се двоумят част от лекарите, само че това е тяхно решение дали да създадат тази трета доза, по този начин както дефинират метода на лекуване с други медикаменти, сподели доцент Ангел Кунчев - основен държавен здравен контрольор.

Трета доза ще могат да си слагат освен рисковите групи, само че и хора с понижен имунитет.

Хора, които се двоумят, които имат някакви учредения да смятат, че не са дали отговор съответно на имунизацията, сподели доцент Ангел Кунчев - основен държавен здравен контрольор.

Препоръчваме да носят документ за имунен статус, т.е. проучване на антитела и на клетъчен имунитет, сподели доктор Петя Михайлова - имунизационен доктор, МЦ " Н.И.Пирогов ".

Засега имунизацията с спомагателна доза е допустима само с имунизацията на " Пфайзер ". Според имунолога акад. Богдан Петрунов хората отвън рисковите групи не е нужно да бързат с третата игла.

Не би трябвало да се бърза с слагането ѝ, защото след извършен цялостен курс на имунизация ние имаме имунитет не по-малко от 10 - 12 месеца, сподели акад. Богдан Петрунов - имунолог.

След месец всеобщо ще стартира да изтича периода на валидност на коронавирус документите, съобщи доцент Кунчев и по тази причина Европейската комисия обмисля те да бъдат служебно удължени.

Със сигурност няма да бъде дълъг интервала, най-логичното е той да бъде още една година и след към този момент направени проучвания в допълнение да забележим какъв брой ще продължи този под напрежение имунитет. най-хубавият вид за всички жители ще бъде този документ да бъде продължен автоматизирано служебно тъй че притежателите да продължат да имат право да се движат свободно.

Според доцент Кунчев автоматизираните удължавания може да продължат и в бъдеще, в случай че не се появи нужда от наложително спомагателна доза ваксина или реимунизация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР