Скоро по пътищата в Китай и САЩ ще се движат

...
Коментари Харесай

Baidu, GM и Ford подготвят автономни коли без волани


Скоро по пътищата в Китай и Съединени американски щати ще се движат транспортни средства без кормила, без педали, без водачи (снимка: CC0 Public Domain)

Нови стъпки към налагането на напълно самостоятелни транспортни средства, които нямат кормила или педали, започнаха фирмите Baidu в Китай и GM и Ford в Съединени американски щати. Китайските коли вършат усещане с ниската си цена и ще возят хора, до момента в който в Съединени американски щати те ще са в лимитирани бройки и се чака да придвижват най-вече товари.

Китайският софтуерен колос Baidu показа ново самостоятелно транспортно средство с преносим волан, като проектите на компанията са да го употребява за услугата си роботакси в Китай през идната година. Цената на една кола е 250 000 юана, което е много по-евтино спрямо цената от 480 000 юана за предходното потомство коли от този тип, се споделя в изказване на Baidu.

„ Това солидно понижаване на разноските ще ни разреши да внедрим десетки хиляди самостоятелни транспортни средства в цялостен Китай “, съобщи основният изпълнителен шеф на Baidu Робин Ли на конференция. „ Ние се приближаваме към бъдеще, в което вземането на роботакси ще бъде на половина по-евтино от вземането на такси през днешния ден “.

Новото транспортно средство ще има самостоятелност от Ниво 4 (т.е. няма да се нуждае от човешка намеса), с 8 лидара и 12 камери. Компанията не разкри производителя на новия модел.
още по темата
Главният изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск сподели на конференция с вложители през април, че компанията възнамерява да стартира всеобщо произвеждане на своето роботакси без волан и педали през 2024 година Той предвижда, че пътуването с роботакси ще коства по-малко от това с рейс.

Waymo на Alphabet също показа роботакси без волан предходната година. Фирмата се готви да пусне своите „ изцяло самостоятелни транспортни средства “ в Съединени американски щати през идващите години.

Едновременно с това General Motors и Ford Motor желаеха от американските регулатори за автомобилна сигурност да гласоподават изключения за стартирането на „ стеснен брой самоуправляеми транспортни средства без човешки надзор като кормила и спирачни педали “. Национална администрация за сигурност на придвижването по пътищата (NHTSA) има право да издава петиции за разрешаване на придвижването на стеснен брой транспортни средства по пътищата без нужния човешки надзор.

И двата американски производителя на коли възнамеряват да пуснат до 2500 транспортни средства годишно – това е максимумът, позволен от закона – за услуги за споделени транспорти и доставки.

Предполага се, че настояването на GM касае неин модел без волан, без педали, както и без огледала, мигачи или чистачки. Вратите му са плъзгащи, сходно на метро. GM споделя, че новите транспортни средства ще изискват всички пасажери да закопчават защитните си колани преди началото на пътуването си.

Ford желае да пусне самоуправляващи се хибридно-електрически транспортни средства, „ особено проектирани и пригодени да поддържат услуги за подвижност като шерване на транспорти, предложения за транспорти и доставка на пакети “.

Говорител на Ford сподели, че настояването към пътната организация „ е значима стъпка към подкрепяне на основаването на регулаторен път, който разрешава на самостоятелните технологии да се развиват с течение на времето, елиминирайки контролите и екраните, които са потребни единствено за хората-шофьори “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР