Скоро няма да има къде да се депонира боклукът на

...
Скоро няма да има къде да се депонира боклукът на
Коментари Харесай

Васил Терзиев: “Където има боклук, има мафия” важи с пълна сила за София

Скоро няма да има къде да се депонира боклукът на София. Това стана ясно от думите на претендента за кмет на столицата Васил Терзиев, повдигнат от локалната коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София) ”.

По думите му мястото в депото за боклуци свършва и това е бомба със закъснител. Според Терзиев от ГЕРБ са неглижирали казуса, а по-късно всички софиянци ще понесат следствията.

“Иска ми се да приказваме за завършек на казуса с боклуци, само че можем да приказваме единствено за начало на битката ни като екип с казуса с боклука. А той е наболял във всичките му форми - противозаконни сметища за битови и строителни боклуци, цех за RDF, който работи със разбъркан триумф, проблемите, които ние като жители имаме със сметосъбирането и сметоизвозването, прословутият инсинератор - всичко това е знак, че системата за преправка на боклуци в града не работи “, съобщи претендентът за кмет ма София Васил Терзиев на спонтанна конференция на общински терен в Казичене.

Мястото е част от " Натура 2000 ", планувано е за парк, само че е превърнато в нелегално бунище.

Освен Терзиев в Казичене бяха лидерът на листата за общински съветници от обединението Борис Бонев, както и претендентите за локалния парламент Бойко Димитров, Цветелина Симеонова-Заркин, Пламена Терзирадева, a също им специалистът по зелена градска среда Надежда Бобчева.

 Васил Терзиев боклуци 2

През последната година в София са подадени 22 хиляди сигнала, свързани с чистотата в столицата.

“В същото време гледките на претъпкани и развалени контейнери за боклук, че даже и нерегламентирани сметища, са ежедневие. Липсва надзор върху работата на сметосъбиращите компании, услугата по непорочност не е с положително качество. Уж всичко е наред, а най-после получаваме това нелегално бунище ”, сподели Надежда Бобчева.

10 млн. лева са пропилени посредством скандална социална поръчка

Според претендента за общински консултант Пламена Терзирадева даже и положителни в основата си планове - като завода за отнасяне на боклуци (RDF) - са се трансформирали не просто в неработещи структури, само че и в източник на корупция.

От думите ѝ стана ясно, че вследствие на високата мокрота, поради неефективното преработване и смесването с хранителни боклуци, създаденият RDF става мъчно приложим от фирмите, които биха могли да го оползотворят за сила в производствата си.

Така Столичната община освен не печели от суровината, която създава, а би трябвало да заплаща за нейното потребление.

“Имаме следващата скица за асимилиране на пари в нечий джоб - Столичната община дава милиони, с цел да се отърве от софийския RDF, а публичната поръчка се печели от компания, която няма апаратура за горене ", сподели Терзирадева и добави, че посредством изкуствено завишаване на цената се пропиляват 10 млн. лева от парите на софиянци.

„ Общината заплаща три пъти повече, в сравнение с в случай че продаваше непосредствено на завода, който гори отпадъците. С добре изпитани схеми милиони изтичат в комисиони за медиатори и подизпълнители. Питаме - за какво се постанова присъединяване на медиатор и фактическо завишаване на цените? ”, сподели Терзирадева.

Борис Бонев заяви, че се приготвя сигнал към прокуратурата за тази социална поръчка.

 Васил Терзиев боклуци 3

“Повече битови боклуци, по-малко предадени за преработване и противозаконни сметища вместо природа - това са резултатите от ръководството на отпадъците в София. Тоест, ясно е, че политиката на общината не е ефикасна. В нея липсва разбор на данни, даже по размер, за която се отделят най-вече средства. Чист град може да имаме с дейно ръководство на база данни, най-хубава налична научна информация и интензивно взаимоотношение с жителите и бизнеса ”, добави Цветелина Заркин.

Софиянци заплащат двойно по-скъпо за отпадъците си

Кандидатът за общински консултант Бойко Димитров разяснява, че софиянци заплащат двойно по-скъпо за отпадъците си, в сравнение с жителите на другите огромни български градове, като даде образец с Пловдив.

По думите му Столичната община даже не употребява всичките пари, които е отделила за разчистване в бюджета.
Според него софиянци заплащат над 250 млн. лева за събиране на боклуци и за разчистване на града, само че общината не е оползотворила всички за разчистване, а си е икономисала 24 млн. лева

„ С тях можеше да се мият улиците с маркуч четири пъти по-често. Или машините с дюзи да създадат осем пъти повече курса. С тези пари можеше да създадем система за събиране на хранителни боклуци, което сме задължени да създадем от Европейски Съюз ”, изясни Димитров.

Васил Терзиев посочи, че общинското сдружение реализира тази цена с техника чартърен, а не със своя лична.

“Всичко, което споделяме, ясно демонстрира по какъв начин парите на софиянци потъват в нагласени публични поръчки и по какъв начин максимата “където има отпадък, има мафия ” важи с цялостна мощ за София. Има цялостна абдикация на Столичната община от концепцията, че София може да е чист и зелен град “, добави претендентът за кмет от ПП-ДБ и " Спаси София ".

От обединението обясниха, че ще положат оптимални старания през идващите 4 години да намерят решения на насъбраните проблеми в тази област.

“Имаме две съответни обещания - ще засилим ролята на Инспектората и той ще си влезе в пълномощията. Ще работи интензивно, ще глобява, с цел да няма противозаконни сметища. Освен това договорите за сметосъбиране изтичат през 2025 година. Дотогава можем посредством Инспектората да следим качеството на сметосъбирането ”, сподели Васил Терзиев.

Той добави, че още от първия ден в Общината новото ръководство ще стартира подготовка за тръжните процедури за след две години.

“Ще имаме разнообразни и транспарантни правила, с цел да е ясно какво ще получи обществото и на каква цена. Ще поканим и интернационалните оператори, с цел да има конкуренция - това постоянно подвига качеството. Трябва да решим този проблем, тъй като резултатът другояче ще е жалък за софиянци ”, приключи Терзиев.

Местни избори 2023
Купуването и продаването на гласове е закононарушение.
Платена обява.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР