Скоро мораториумът на банките към длъжниците им ще бъде вдигнат.

...
Скоро мораториумът на банките към длъжниците им ще бъде вдигнат.
Коментари Харесай

Кредитен експерт: Не погасявайте стари задължения с нови

Скоро мораториумът на банките към длъжниците им ще бъде вдигнат. Какво ще се случи с хората, които са изгубили работата си, само че пък дължат пари?
По данни на Българска народна банка над 100 хиляди са настояванията за отлагане на отговорностите, подадени от семействата към банките, като утвърдените са над 82 хиляди.
"Одобрените отсрочени заеми на семейства към банките в размер на 1.8 милиарда лв. са на фона на общи отговорности в размер на малко над 25 милиарда лева заеми на семействата, т.е. отсрочените са под 10% ", разгласи кредитният съветник Тихомир Тошев.
"Така че у нас, макар тежката рецесия се вижда, че България е с минимален растеж на безработицата спрямо другите европейски страни, даже при най-ударените браншове. Защото там хората се преквалифицираха. Но моите упования са след края на мораториума част от клиентите да не съумеят да се оправят със обстановката. Те ще би трябвало да търсят други решения, такива решения ще има ", сподели още той.
"Моят съвет е в такива случаи, длъжниците да се свържат с банката и да обяснят, че не могат да могат от април да обслужват заемите си. Оттук насетне банката и клиентът вземат решение самостоятелно за всеки един случай какви принадлежности да се употребяват - разсрочване на заема, рефинансиране, нов гратисен интервал, само че не и посредством нов безлихвен заем посредством Българската банка за развиване за физическите лица - това ще е неточност - посредством нов заем да се погасяват други заеми ", съобщи още Тошев.
По думите му хората не би трябвало да седят и да чакат, с цел да не отидат на арбитър реализатор. Той не чака удължение на мораториума.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР