Скоро може да се окаже, че почитателите на чая няма

...
Скоро може да се окаже, че почитателите на чая няма
Коментари Харесай

Един от най-скъпите сортове чай може да изчезне заради протести в Индия

Скоро може да се окаже, че феновете на чая няма да могат да се любуват на утринната си чаша димен чай дарджилинг. Затова предизвестява английската медия " Би Би Си ", представена от Българска телеграфна агенция.

Известен като " шампанското на чайовете ", този тип се отглежда в 87 плантации в подножието на Хималаите в региона към индийския град Дарджилинг, от където идва и името му. Някои от чаените шубраци са на 150 години и са донесени от шотландски доктор. Повече от половината от годишната годишна продукция от над 8 млн. кг се пласира главно във Англия, Европа и Япония, носейки близо 80 млн. $ на Индия.

Чаят дарджилинг е и измежду най-скъпите в света, като някои сортове доближават 850 $ за кг. Той е първият артикул на Индия, ползващ се със предпазено географско обозначение.

От юни обаче регионът е залят от митинги, съпроводени с принуждение и продължителни стачки в поддръжка на акцията на локална партия, настояваща за основаване на обособен щат за локална общественост, говореща не индийски, а непалски език. В резултат близо 100 000 служащи в плантациите, както краткотрайни по този начин и непрекъснати, стопираха работа и производството бе тежко наранено.

Новата годишна продукция от чая е 8.32 млн. кг. От нея е прибрана едвам една трета, защото митингите започнаха през юни. Собствениците на насажденията пресметнаха, че в случай че проблемите продължат, загубите ще бъдат за минимум 40 млн. $.

" Това е най-тежката рецесия, пред която в миналото сме се изправяли. Отменяме поръчки и няма нови доставки. Почитателите на чая дарджилинг могат скоро да се пренасочват към други типове, в случай че обстановката не се усъвършенства ", показва представител на браншова организация.

Спирането на работата в плантациите се случва във допустимо най-лошия миг. Сезонът за прибиране на реколтата в региона на Дарджилинг е малко повече от седем месеца - от март до октомври, и е разграничен на четири подсезона. Сега е средата на втория от тях, през който чаят има неповторим мирис, а събраната годишна продукция през това време е половината от годишната и носи 40 % от продажбите.

Кампанията в Дарджилинг за основаване на обособен щат за локалната общественост стартира още през 80-те години на предишния век. В предишното стачките са се провеждали в интервала сред сезоните на чая, с цел да не се визира бизнеса.

" Би Би Си " отбелязва, че към този момент се усеща дефицита на чая. В Индия продуктът към този момент е съвсем липсващ, до момента в който търговци от Япония оповестиха, че запасите им ще се изчерпят до ноември, в случай че доставките не бъдат обновени. Вносител в Германия уточни, че има заплаха чаят да стане напитка от " лимитирана серия ".

Дори в случай че акцията неотложно бъде прекъсната и служащите се върнат в плантациите, с цел да стартира прибиране на реколтата, ще бъде нужен повече от месец преди да стартира събирането на листата. Първоначално чаените шубраци ще би трябвало да бъдат почистени от бурени и завършени, преди още веднъж да стартира събиране на чаените листенца.

Ако въпреки всичко политическата невъзможност бъде позволена този месец, плантациите в Дарджилинг ще се съживят едвам следващата година, защото в Индия скоро стартира сезон на фестивали, съпроводен с голям брой почивни дни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР