Скоро издателите на печатни издания в ЕС може да бъдат

...
Скоро издателите на печатни издания в ЕС може да бъдат
Коментари Харесай

ЕС ще защити с авторско право издатели на вестници

Скоро издателите на печатни издания в Европейски Съюз може да бъдат предпазени с авторско право, което ще им обезпечи извънредни права да популяризират онлайн наличието си.

Европейският парламент следва да се произнесе по основния план на Европейска комисия за авторското право в цифровия обединен пазар, заяви Mediapool. През последните месеци няколко комисии в Екологичен потенциал утвърдиха законодателното предложение на Еврокомисията, импортирано в края на 2016 година, а гласуването във водещата комисия по правните въпроси е планувано за юни т.г.

Новата инструкция има за цел да включи издателите измежду носителите на така наречен сродни на авторските права, каквито имат филмовите, звукозаписните и други производители в шоу промишлеността.

Издателите дават извънредно значима социална услуга, като влагат в професионална публицистика, а тя е най-хубавият и ефикасен метод да се реагира на противоречивата и подправена информация в интернет, настояват асоциации на издателите. Ето за какво е належащо трети страни да не могат да експлоатират комерсиално наличието и марките на вестници и списания, в случай че за това не е получено позволение и заплащане.

Освен това икономическата самостоятелност на пресата от платформите ще бъде обезпечена със закона за издателите на пресата, заяви сп. “Парлиамънт ”.

Зад директивата застанаха редица европейски организации, измежду които Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA), Европейската асоциация на издателите на списания (EMMA), Съветът на европейските издатели (EPC) както и “Новинарски медии - Европа ” (News Media Europe).

Европейските медийни асоциации приканиха евродепутатите да поддържат с вота си мощни права на издателите на преса, което ще разреши вложенията в качествена публицистика да получат най-сетне отбраната, която заслужават. Ако Европарламентът утвърди директивата за авторското право в цифровия обединен пазар, издатели на вестници и списания ще могат да желаят възнаграждение от “Гугъл нюз ” и други уеб сайтове, които употребяват елементи от публикациите им.

Спорът сред издателите и “Гугъл ” се дължи на обстоятелството, че авторитетните платформи са не просто медиатор сред медиите и техните читатели, само че и мощен съперник за приходите от цифрова реклама.

През последните години “Гугъл ” и “Фейсбук ” засмукват близо три четвърти от цифровата реклама, до момента в който издателите, които влагат в популяризираното журналистическо наличие, все по-трудно оцеляват на пазара.

Тази седмица водещите асоциации на издателите на печатни и електронни издания на вестници и списания в Европа приветстваха поддръжката на евродепутата Аксел Фос, докладчик в комисията по правни въпроси на Екологичен потенциал, чийто оферти биха подсигурили извънредни права на издателите като част от актуалната промяна в региона на авторските права.

 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР