Скоро AI се твърди, че ще създаде индустрия за милиарди.

...
Скоро AI се твърди, че ще създаде индустрия за милиарди.
Коментари Харесай

Карти и навигация: Новото бойно поле на технологичните гиганти

Скоро AI се твърди, че ще сътвори промишленост за милиарди. Ако питате Марк Зукърбърг, някой ден и метавселената ще е в основата на голяма стопанска система. Има обаче една софтуерна сфера, която в настоящия миг е тясно интегрирана с живота на цялата планета, прави 10-цифрени обороти за главните си играчи и... като че ли не ѝ обръщаме внимание.

Става дума за картографията и навигацията. След години на спокойна доминация на Гугъл и удобно второ място на Apple, алианс с присъединяване на някои от най-големите софтуерни компании в света им хвърля ръкавицата.
 Гугъл Maps към този момент ще ви направлява и за екологичните направления в България
Гугъл Maps към този момент ще ви направлява и за екологичните направления в България

Новата услуга е налична в още 40 Европейски държави

Контекст : Първоначално навигацията беше пазар за профилирани устройства. По-късно техните производители започнаха да приспособяват софтуера си и за общоприетите смарт телефони. Това нормално бяха платени стратегии, които изискват регулярно възобновяване на картите и описите с обекти в тях.

В същото време, Гугъл пусна своя Maps гратис. Изискването за непрекъсната интернет съгласуваност последователно спря да е проблем в епохата на LTE и изобилните мегабайти на оптималната скорост. Срещу малко трафик потребителите получават най-актуалната допустима информация - в това число (след покупката на Waze) и за произшествия и полицейски патрули.

Това трансформира Гугъл в преобладаващ състезател с съвсем монополна мощ върху пазара - 80% дял. Тази позиция се монетизира посредством реклама и продажба на данни на други компании.
 Гугъл Maps започва навигация за градския превоз у нас
Гугъл Maps започва навигация за градския превоз у нас

Тя ще бъде налична на територията на София

Цифром и словом : Според Morgan Stanley единствено мобилното приложение Гугъл Maps ще " проработи " 9,8 милиарда $ през 2023 година Ако прибавим и версията за лични компютри, приходите ще доближат 11 милиарда $.

Apple е на второ място с 10-12%, като упованията на компанията са да си избие многомилиардната инвестиция в личен навигационен артикул за iPhone.

Детайли : От декември 2022 година статуквото има опция в лицето на обединяването Overture Maps Foundation. То включва Microsoft, Amazon, Meta, ветераните в навигацията TomTom и фондацията зад Linux.

Целта е построяването на надеждна картографска база данни, която може да се употребява с отворен лиценз от всеки, който желае да създаде лично навигационно решение. Иначе казано, това не е ново приложение, което да ви демонстрира пътя от Кардам до Петрич с всички триноги на КАТ и произшествия по него. Overture желае да сложи основата, върху която да се построяват такива приложения.

Първата стъпка беше направена през тази седмица с публикуването на масив с 59 млн. значими точки от цялата планета.
 Гугъл Maps към този момент дава упътвания и офлайн
Гугъл Maps към този момент дава упътвания и офлайн

Ще можем да ревизираме без интернет и работното време на компании

Защо : Всеки от огромните играчи има лични претекстове да тръгне против Гугъл и Apple, отбелязва в собствен материал The Motley Fool:
Microsoft желаят да основат своя навигационна платформа с AI, като основаването на отворени масиви би улеснило доста тренирането на алгоритмите; Amazon биха интегрирали картите в своята платформа за уеб услуги AWS, която е една от най-използваните в света; Meta виждат огромен капацитет в начинанието поради метавселената, която се нуждае от прецизна информация за действителния свят, с цел да може в нея да се основават " цифрови двойници " на разнообразни обекти.
Още нещо : Още от 2004 година съществува отворена картографска платформа - OpenStreetMap, която се поддържа на доброволни начала от огромни компании, специалисти и редови консуматори. Още през декември от екипа ѝ разясниха, че имат желанието да работят с Overture в търсене на най-хубавото комбиниране на опит и запаси.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР