Скорбутът бил широко разпространен през XVI-XVIII век, но днес отново

...
Скорбутът бил широко разпространен през XVI-XVIII век, но днес отново
Коментари Харесай

Заради съвременния начин на хранене: Позабравената болест скорбут отново набира скорост

Скорбутът бил необятно публикуван през XVI-XVIII век, само че през днешния ден още веднъж става настоящ поради актуалния метод на хранене . Това съобщи британският ефирен канал Sky News.

Заболяването зависи директно от неналичието на витамин С в човешкото тяло. Ето за какво в предишното скорбутът е бил постоянно срещан измежду моряците, които са имали проблеми с храненето заради дългия престой в намерено море. Сега, съгласно лекарите, позабравената болест още веднъж набира скорост по ред разбираеми аргументи . Сред тях са рецесията на разноските за живот (високи цени на храните), затлъстяването и потреблението на ултрапреработени храни – все характерности на актуалната диета.

Вестник The Times дава образец с мъж на междинна възраст, признат в болница в Пърт (Западна Австралия). Пациентът имал " мистериозни “ признаци: мъчителен обрив и синини по краката. Задълбочен обзор, по-специално кръвни проби и сканиране, в началото озадачава лекарите - резултатите изключват известните им болести и инфекции. След няколко дни обаче се оказа, че мъжът по предписание се храни със мощно модифицирани храни и съвсем не яде плодове и зеленчуци. В резултат на това той е диагностициран със скорбут. Това рисково заболяване без уместно лекуване може да бъде съдбовно - човек умира от кървене.

Както отбелязв а доктор Андрю Дермаван , скорбутът се възприема, изключително в развитите страни, като болест от предишното.

" Въпреки това от време на време се сблъскваме с негови прояви. Особено измежду възрастните хора, хората с алкохолна взаимозависимост и децата с умствени проблеми или проблеми в развиването. Скорбутът се появява още веднъж на фона на възходящите разноски за живот. Симптомите могат да се появят още месец след началото на недостига на витамин С “, изяснява Дерваман.

Основните признаци на скорбут включват червени или сини петна по кожата, изключително по краката, отмалялост, болки в ставите и мускулите, подути и/или кървящи венци. Също по този начин пациентите имат специфичност на кожата - забележителна податливост към синини .

Рисковите фактори включват тютюнопушене, затлъстяване, алкохолизъм, неприятна диета и предходна интервенция за намаляване.

Sky News отбелязва, че скорбутът е необичайност в наши дни , само че е умъртвил повече от два милиона английски моряци през XVI-XVIII век. Моряците от Кралския флот тогава получили прякора " Лаймс “ заради обстоятелството, че им се е давало сок от лимон и лайм за попречване на болестта.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР