Скопие. Статуите на Александър Велики и Олимпиада получиха надписи, че

...
Скопие. Статуите на Александър Велики и Олимпиада получиха надписи, че
Коментари Харесай

„МКД“ : Статуите на Александър Велики и Олимпиада получиха надписи, че са част от древногръцката история

Скопие. Статуите на Александър Велики и Олимпиада получиха надписи, че са част от древногръцката история, написа македонското електронно издание “МКД “ .
„ В чест на Александър Велики, историческа фигура, която принадлежи към древногръцката история и цивилизация и към международното културно-историческо завещание. Тук е показан като войник на кон “, гласи табелата на паметника„ Войн на кон “на централния площад на Скопие.
На паметника на Олимпиада, е сложена табела и тя гласи: „ В чест на Олимпиада, историческа фигура, принадлежаща към древногръцката история и цивилизация и към международното културно-историческо завещание “.
Името на паметниците остава същото, само че се споделя, че става дума за историческа фигура от древногръцката история. В няколко града в страната има такива монументи.
Табелите са написани на македонски, албански и британски.
Започна и заличаването на признака на някогашния байрак – Звездата от Вергина от табелите на публични институции, здания и публични пространства. Промяната се отнася и за капаците на шахтите в столицата.
Смяната на табелите следва рекомендация на държавното управление към локалните управляващи, държавни и публични институции, за съблюдаване на отговорностите на окончателното съглашение, разказани в Резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации 817 от 1993 година и 845 от 1993 година, за преустановяване на Временното съглашение от 1995 година и установяването на стратегическо партньорство сред страните.
Споразумението от Преспа споделя в член 8, параграф 2, че: „ В рамките на шест месеца от влизането в действие на актуалното съглашение, страната би трябвало да преразгледа положението на паметниците, публичните здания и инфраструктурата на своята територия, които по какъвто и да е метод се свързват с древногръцката история и цивилизация, която съставлява неразделна част от историческото или културното завещание на Първата страна, ще предприеме подобаващи коригиращи дейности, с цел да се оправи дейно с казуса и да подсигурява зачитането на това завещание ".
Маркирането и отстраняването на Звездата от Вергина в Скопие е отговорност на градските управляващи и е под непрекъснато видео наблюдаване.
Министърът на локалното самоуправление Горан Милевски сподели в известие до пресата през вчерашния ден, че решението на държавното управление да се отстрани признака на Звездата от Вергина от общините, държавните и локалните институции и се ползва в границите на Споразумението от Преспа. Относно частното потребление на признака, Милевски сподели, че то не може да бъде неразрешено.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР