Скопие оряза броя на министрите в новия кабинет, написа сръбският

...
Скопие оряза броя на министрите в новия кабинет, написа сръбският
Коментари Харесай

Скопие оряза министри

Скопие оряза броя на министрите в новия кабинет, написа сръбският в. Блиц.

Мандатоносителят за сформиране на държавно управление на Северна Македония Зоран Заев е оповестил за реализиране на съдружно съглашение с партията на етническите албанци в страната Демократически съюз за интеграция (ДСИ). В новия кабинет се е предвиждало да има 19 министри (със седем по-малко от предишния).

Коалицията "Можем ", формирана от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на Заев и по-малки партии, ще има общо 11 министри, девет от които ще са от СДСМ, а останалите кресла са били предоставени на сътрудниците на Заев в дребната коалиция.

Останалите осем места са били непокътнати на ДСИ. Негов представител ще управлява външното министерство на балканската страна. "Това значи, че страната със столица Скопие за пръв път от оповестяването на своята самостоятелност от Белград през 1991 година ще има посланик номер едно етнически албанец ", уточни още вестникът.

В съглашението сред "Можем " и ДСИ се е изразявала готовността за изкарване на цялостен четиригодишен мандат. "През последните 100 дни от ръководството аз ще отстъпя министър-председателския пост на представител на нашия сътрудник в огромната коалиция ", е декларирал Заев след оповестяването на договореността за сформиране на органа на изпълнителната власт.

Гласуването на вота на доверие на кабинета е било планувано за през днешния ден. Очаквало се е то да мине безпроблемно. Можем и ДСИ са получили 64 от 120-те места в Собранието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР