Скопие. Общо 21 млн. евро - 18 от Европейския съюз

...
Скопие. Общо 21 млн. евро - 18 от Европейския съюз
Коментари Харесай

Телма : Македонските общини получават 21 милиона евро за развитие на инфраструктурата за туризма

Скопие. Общо 21 млн. евро - 18 от Европейския съюз и три от държавното управление в Скопие - ще получат македонските общини, туроператори и цивилен сдружения за възкръсване на туризма и създаване на инфраструктура за улеснение достъпа до курортите, предава локалният ефирен канал " Телма " .
Средствата ще бъдат отпускани по планове, които общините и туристическите компании би трябвало да изготвят. Ако такива не бъдат показани, то плануваните пари ще бъдат върнати назад на Брюксел. Общините може да получат по най-много един милион евро, в случай че аплайват сами с план и до три милиона, в случай че се групират по райони. Уточнява се, че 90% от средствата ще бъдат отпускани безплатно. За локалните микро и дребни предприятия безвъзмездните средства ще бъдат до 100 хиляди евро за един заявител и до 300 хиляди за няколко обединени претенденти. При тях единствено 50 на 100 от парите ще бъдат безплатна помощ. Гражданският бранш ще получи от 50 до 150 хиляди евро, като безвъзмездната помощ е 90%, оповестява Радио „ Фокус “ в рубриката „ Балкански туристически часовник “ .
Още на самия старт на програмата обаче европейските сътрудници на Македония насочат препоръки за насоките, в които югозападната ни съседка би трябвало да работи. Никола Бертолини от делегацията на Европейски Съюз в Скопие е безапелационен, че първото нещо, което виждат чужденците в Македония, е красивата природа. Но гостите на страната мъчно могат да й се насладят, когато няма построени велоалеи за разходки или внушителните планински гледки са помрачени от противозаконни депа за отпадък.
Македонският вицепремиер Кочо Ангушев акцентира, че огромна част от кметовете към този момент работят по правенето на планове за кандидатстване по програмата, като в същото време увери, че общините, които нямат потенциал за правене на такива, ще получат средства за обезпечаване на техническа помощ. Крайният период за кандидатстване е 30 април.

Превод и редакция : Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР