Скокът в цената на акциите на WWE вдигна и личното

...
Скокът в цената на акциите на WWE вдигна и личното
Коментари Харесай

WWE: Борсовият шампион в тежка категория

Скокът в цената на акциите на WWE подвигна и персоналното положение на Винс Макмеън до 3.1 милиарда $. Той е притежател на 42% от компанията

[WWE]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Comcast с конкурентна оферта от 60 милиарда $ за активите на Fox

Американският телеком се изправя против Disney
9 май 2018
Спорт? Шоу? Бизнес? Кеч

Гледаемостта на най-голямата кеч компания WWE пада, само че все пак финансовите резултати са във възходяща линия
24 мар 2017 Кечът от дълго време не е на мода – най-малко не по този начин, както беше в края на предишното хилядолетие и началото на новото. Президентът и създател на главната корпорация зад тази промишленост, WWE, Винс Макмеън знае това доста добре. Ето за какво той от дълго време не я показва като кеч компания, а като такава за развлечение. Дори формалното име World Wrestling Entertainment от години не се употребява – употребява се единствено абревиатурата WWE. След редица кавги през годините Макмеън се отхвърли да показва продукта на компанията като същински спорт, спря да го назовава кеч и стартира да го назовава спортно развлечение.

Днес той е по-близо от всеки път да бъде в лигата на огромните, тъй като въпреки почитателите да знаят, че кечът не е същински пердах, малките екрани виждат предаванията му онлайн му като скъпа облага. Не единствено скъпа, само че и доста скъпа.

Бизнес моделът на WWE става все по-сложен, само че по едно и също време с това и по-прост. Сложната част е, че компанията има от ден на ден и разнообразни потоци на доходи – телевизионни излъчвания, лична стрийминг услуга WWE Network, продажба на тениски и сувенири, риалити шоута, инвестиция във филми, видеоигри, авторски продукции, както и, несъмнено, продажбата на билети. Простата част е, че за всички задачата е идентична – повече оборот, все по-голям мащаб, повече гледаемост. Някак си обаче WWE съумя да загуби голяма част от аудиторията си след взрива на кеча в Америка преди близо 20 години и все пак да изкарва повече пари от всеки път. 5.62 милиарда $ доближи пазарната капитализация на WWE

Телевизията към момента е всичко

В последната година акциите на WWE познават единствено една посока - право нагоре. Пазарната капитализация на групата се е изстреляла с над 260% за последните 12 месеца до 5.62 милиарда $. През май повода се криеше главно в оповестените положителни финансови резултати. Но след това растежът продължи поради слуховете към нови телевизионни покупко-продажби за двете огромни шоута на компанията.

Всъщност WWE и преди е била в сходна обстановка – през февруари 2014 година акциите скочиха, откакто компанията пусна стрийминг услугата си WWE Network и на процедура умъртви досегашния си бизнес модел с продажба на месечни платени събития, заменяйки го с абонамент. Тогава мениджмънтът отпред с Макмеън се надяваше и на нови скъпоплатени телевизионни покупко-продажби, които по този начин и не се сбъднаха, и акциите се върнаха до естественото си равнище. Четири години по-късно WWE към този момент оправда упованията и даже ги надвиши.

В момента World Wrestling Entertainment разполага с две съществени седмични шоута, които се предават по щатските национални малките екрани – RAW ( " Първична мощ " ) и SmackDown ( " Разбиване " ). От 2012 година RAW е с дължина 3 часа, а SmackDown остава 2 часа. Освен това WWE има и няколко риалити поредици, спомагателни седмични кеч шоута по WWE Network, както и директно предаване във Фейсбук.

Новите контракти за шоутата са за по пет години. RAW ще остане по USA Network, до момента в който SmackDown ще се реалокира от NBCUniversal към Fox Sports. Bloomberg отбелязва, че точните параметри на покупко-продажбите не са ясни, само че би трябвало да удвоят приходите от тв права на компанията до 2021 година Според анализатора от MKM Partners Ерик Хендлър новите контракти са голям удар и могат да доведат до скок на акциите с още над 30%.

Продуктът няма значение
Българският кечист Русев е един от най-популярните спортисти във федерацията все още. Той е и актуалният основен кандидат за международната купа на WWE, за която ще взе участие в мач на 15 юли

[Shutterstock]
Без подозрение тези телевизионни покупко-продажби са най-хубавата вест за последните няколко години в WWE. Компанията не съумя да доближи първичния си мечтан брой абонаменти за WWE Network (в момента те са 2.12 млн. по отношение на упованията за 3 млн. още през 2015 г.). Остава обаче голямата въпросителна: по какъв начин WWE съумя да подписа сходни контракти, в случай че рейтингите вървят единствено надолу. Нещо повече - компанията съумя да подпише покупко-продажбите в миг на голяма липса на звезди.

Най-големият триумф на WWE за последните 15 години - Джон Сина към този момент не е постоянен кечист и сходно на предшественика си Дуейн " Скалата " Джонсън, се ориентира към кариера в Холивуд. Световният първенец в главното шоу RAW Брок Леснар пък има контракт за участия с стеснен брой дати и не се е появявал на екран от началото на април. Слуховете са, че той ще липсва още дълго време, въпреки постоянно тези спекулации да идват от самите WWE за илюзия на почитателите. Глътката въздух идва под формата на някогашната ММА-шампионка в Ultimate Fighting Championship (UFC) Ронда Раузи, която смени тепиха с кръга и подписа контракт с WWE при започване на годината.

Както останалите кечисти, по този начин и почитателите страдат от преекспониране на продукта. В една седмица с шампионат компанията продуцира общо към 15 часа чисто наличие, в което не влизат коментарни студиа и риалити излъчвания. Тенденцията е шоутата да стават още по-дълги, като най-голямото събитие за годината WrestleMania към този момент няколко години надвишава обща дължина от умопомрачителните 7 часа. Което не оказва помощ на компанията да разпродава шоутата си.

При огромните

Именно поради тези трендове WWE от дълго време промени бизнес модела си и през днешния ден разчита не толкоз на билети, колкото на продажбата на тениски, сувенири и всевъзможни други аксесоари и материали. В най-честия случай по този начин компанията избира и кои кечисти да бъдат издигнати и да получават повече телевизионно време и трофеи. Перфектният образец тук е Джон Сина – по време на десетилетието му отпред като най-голяма звезда на WWE от 2005 до 2015 година рейтингите се сринаха, само че той се наложи като феномен в продаването на всевъзможен тип дрехи и аксесоари с неговия бранд.

С новата телевизионна договорка с Fox Sports Винс Макмеън ще сбъдне една своя остаряла фантазия – да застане наедно с обичайните спортове, без да се постанова да съблюдава рестриктивните мерки на спортните организации. WWE от дълго време няма конкуренция в света на кеча и това се отразява отрицателно на компанията. Най-близко е MMA организацията UFC, само че тя има напълно друг бизнес модел.

Може би обаче точно тези покупко-продажби и все по-силното финансово състояние на WWE ще накарат Макмеън да насочи вниманието си към решаването на все по-ясно забележимите за редовия фен проблеми на компанията. За да може и рейтингите на шоутата да поемат в същата посока, в която вървят и акциите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР