Скокът на цените на храните няма да уплаши българите и

...
Скокът на цените на храните няма да уплаши българите и
Коментари Харесай

Около 1000 лева ще струва почивката за Великден

Скокът на цените на храните няма да уплаши българите и този Великден се чака даже да има растеж в туристическите пътувания в страната и в чужбина. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция проф. Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма. Около 320 000 ще бъдат пътуванията на българите през почивните дни към празника, от които към 60 000 ще са в чужбина.
 
2023 година е годината на интензивните туристически пътувания и Великден ще потвърди, че туризмът поради пандемията, в това число и поради инфлацията, печели от тази обстановка, разяснява Драганов.
 
Пътуванията ще са по-малко тази година, тъй като Великден означаваме по-рано. По принцип този празник съответствува с края на зимния сезон в страната и преди началото на летния. Когато Великден съвпадаше с майските празници сред 1 и 6 май, в България са регистрирани съвсем половин милион пътувания, подсети специалистът, само че уточни, че за сметка на това тази година пътуванията ще са по-интензивни.
 
По данни от статистиката пътуванията на българските жители в чужбина през април 2022 година са били 590 500 или със 117,7 на 100 над записаните през април 2021 година, а визитите на чужденци в България са били 646 300 или със 128,8 на 100 повече в съпоставяне със същия месец на 2021 година Делът на визитите на българите и на чужденците за отмора и екскурзия е съвсем подравнен - към 29 на 100.
 
За този Великден в страната интерес има към планинските, балнео, спа и уелнес хотелите, къщите за посетители и жилищата - втори дом, както и към визитите при близки, родственици и другари, сподели Румен Драганов. В чужбина за идните празници най-атрактивните дестинации ще са Турция, където се чака да има към 20 000 пътувания на сънародниците ни, както и Гърция - с към 15 000 пътувания. Останалите до 60 000 са разпределени сред страните от Европейски Съюз и отвън Общността, разяснява специалистът.
 
По Великден у нас се чака да дойдат към 70 000 задгранични жители
 
По Великден у нас се чака да дойдат към 70 000 задгранични жители, главно от прилежащите ни страни - Гърция, Република Северна Македония, Сърбия и Румъния, сподели Драганов. Очакват се визити и от Германия, Австрия, Испания, Италия - на всички места, където сме се сродили, означи Драганов и добави, че през последните години има огромен интерес към посрещането на този празник в България, тъй като при нас той се отбелязва много по-тържествено. По традиция по морето най-вече ще са румънските жители, като при хотелите, които работят целогодишно и оферират балнео, спа и улеленс, се чака 100 % претовареност както от чужденци, по този начин и от българи.
 
 istock istock
Почивката по Великден ще е на уикенд цена
 
Почивката по Великден ще е на цената за уикенд престой в балнео, спа и уелнес хотелите или в зимните ни курорти и по отношение на предходната година повишаването на туристическата услуга ще е приблизително с към 17 %, сподели Драганов. С други думи, българите, които ще отидат на отмора за идните почивни дни към Великден, ще би трябвало да си подготвят към 1000 лв. за семейство с две деца за четири дни в планински хотел. Като цяло за празнуването на Великден тази година българинът ще понижи количеството, само че няма да направи компромис с качеството и ще похарчи сред 15 и 30 % повече, разяснява специалистът и подсети, че единствено за кг агнешко на трапезата ще би трябвало да платим с 10 лв. повече.
 
Интересът към почивки през лятото в България е прогресивен
 
По думите на Драганов ползата към почивки през лятото в страната е прогресивен. България е сложена доста добре, резултатите от интернационалните тържища през януари, февруари и март, в това число и в края на предходната година - Лондонската борса, ревютата в Румъния и Полша, демонстрират доста мощен интерес към страната ни, разяснява специалистът. Той подсети, че към този момент задграничните туроператори показват растеж от 20 на 100 в ранните записвания - януари, февруари, за летните почивки в България по отношение на същия интервал на миналата и посочи, че практиката от предходната година демонстрира, че записванията в последния миг са доста мощни. Това значи, че записванията в месеците преди самите пътувания ще надвишават 35 %, сподели Драганов.

Хотели по морето отварят за Великден

Според него регистрираният все още растеж от 20 на 100 се дължи на отлива от предходната година на немския пазар по същото време - при започване на годината, и добави, че в случай че се направи съпоставяне по отношение на 2019 година, в действителност не можем да приказваме за растеж на ранните записвания за лятна отмора. Все още с решителност не може да се каже, че е преодолян спадът на пазар Германия, само че дейната рекламна акция на страната е гаранция, че този забележителен спад от 2022 година ще бъде възобновен, само че е рано да се каже дали ще доближи равнищата от 2019 година, разяснява специалистът. Той посочи, че това се дължи и на спомагателните фактори за този пазар, свързани с геополитическата конюнктура, визирайки войната в Украйна, която на пазар Германия оказва доста по-силно въздействие по отношение на другите.
 
 istock istock
Драганов означи, че предходната година страната е основала доста удовлетворени туристи с нива под равнищата на 2019 година, комбинирано с топло и дълго лято и при не доста високи цени на почивката. Това лято, когато се чака да има повече туристи, би трябвало да бъдем доста деликатни във връзка с качеството на туристическия артикул, с цел да се резервира наклонността да сътворяваме удовлетворени туристи, разяснява специалистът.
 
Експертът подсети, че за Лято 2023 година страната е в брошурите на огромните европейски туроператори от 2021 година с 30 % по-високи цени на почивките и на тези ценови нива България се предлага към този момент трета година. Това е измежду обясненията за регистрирания растеж на ранните записвания, точно поради обезпечените цени при контракти, подписани през 2021 година, означи Драганов и добави, че при покупка на почивки в самия сезон предстоящо цените ще са настоящите за Лято 2023 г.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР