Скокът на местните данъци и такси е прехвърляне на отговорност

...
Скокът на местните данъци и такси е прехвърляне на отговорност
Коментари Харесай

Георги Кадиев: Ако ви вдигнат заплатата с 5%, а данъкът скочи с 30%, то цялото увеличение ще бъде изядено

Скокът на локалните налози и такси е " прекачване на отговорност от държавното управление към общините ". Това мнение изрази Георги Кадиев, някогашен народен представител, някогашен заместник-министър на финансите, както и някогашен общински консултант.

Най-вероятно общините ще вдигнат налозите, ще стартират да събират повече пари и кабинетът ще понижи дотацията за тях, предвижда той пред.

Сравнено с други европейски страни, имотните налози у нас са много ниски, означи Кадиев. Последното нарастване на налози в Столичната община е през 2007 година, напомни той.

Кадиев насочи предложение налог здания да се усили единствено за второ и следващо жилище, както и за обекти, които попадат в категорията на така наречен туристически налог.

" При нашите приходи няма по какъв начин да увеличите внезапно налога върху постройките и таксата битови боклуци. Трябва да стане доста гладко ", счита някогашният заместник-министър на финансите. По думите му, " при всички положения ще бъде по-лоша събираемостта, хората ще отсрочват това заплащане, колкото могат ".

Ако сте държавен чиновник и ви вдигнат заплатата с 5%, а данъкът скочи с 30%, то цялото нарастване ще бъде изядено единствено от този налог, даде образец Кадиев. 

Според него множеството от данъчните оферти няма да бъдат признати, а бюджетът, който ще влезе в пленарната зала, ще е доста друг от плана на Министерството на финансите.

Липсва допустимо най-груба и обща оценка на въздействието, акцентира икономистът Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система. Той разяснява, че би трябвало да се реши какво ще бъде отражението на сходно нарастване върху събираемостта, чийто спад е " съвсем неминуем ".

Събираемостта остава сериозен проблем. Общините изпитват недостиг на запас, посочи той и разясни, че общините имат право да варират в коефициента, който постановат като локален налог.

" Всеки кмет и всеки общински съвет ще би трябвало да реши настрана - какъв брой е пределната търпимост към повишението на налога. "

Николов назова " неособено добра процедура " прокрадването на нови хрумвания сред публичното разискване и представянето на предложенията за данъчни промени – " неща, които не сме виждали до момента ".

Като вероятен резултат от скока на налог здания икономистът уточни повдигането на наемите, тъй като наемодателите биха трансферирали това нарастване върху наемателите.

Относно Бюджет 2024 и конфликтните за сглобката хрумвания Адриан Николов съобщи, че огромна част от предложенията са " много козметични " и " най-вероятно ще има съществени корекции ":

" И концепцията с касовите бележки, и концепцията с доносите ще отпадне. Таванът за кешовите заплащания също най-вероятно ще срещне доста сериозна нападателна реакция. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР