Скокът е с почти 20% Правителството вдига рязко минималната работна

...
Скокът е с почти 20% Правителството вдига рязко минималната работна
Коментари Харесай

Рязък ръст на минималната работна заплата гласува кабинетът

Скокът е с съвсем 20%

Правителството подвига внезапно минималната работна заплата у нас. Това стана ясно при започване на днешното съвещание на Министерския съвет (МС).

„ Днес следва да вземем едно от най-важните решения , свързани с подготовката на бюджета за 2024 година Предстои да вземем решение за увеличение на минималната работна заплата със 153 лева, тъй че от 780 лева за 2023 година тя да стане 933 лева от 1 януари 2024 година “, разгласи министър председателят Николай Денков в откритата за медиите част от съвещанието.

Това е съвсем 20% нарастване, което е без казус за последните години. 

" С това решение ние ще осъществим един от уговорките си, комбиниран с други ограничения, за понижаване на неравенството в България , което е прекомерно високо за европейските стандарти. България продължава да бъде страната с най-ниска минимална работна заплата в Европейския съюз, тъй че поетапно ние би трябвало да излезем от обстановката на стопанска система, която притегля вложители основно с ниските си работни заплати. И заедно с другите действия, които се развиват от другите министерства - на стопанската система и промишлеността, на нововъведенията и растежа, на образованието и науката, - ние би трябвало от ден на ден да привличаме вложителите с това, че предлагаме производства с високо качество, висока добавена стойност и добре готова работна ръка. Разбира се, това ще отнеме време, само че решението през днешния ден е стъпка в тази посока ", добави министър-председателят. 

Припомняме, че при започване на тази година от парламента бе призната нова формула за минималната заплата, която изисква тя да е 50% от междинната работна заплата за миналата година. Това стана с промени в Кодекса на труда. 

Гледайте тук:



 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР