Скок в цената на газа! Ето кога и с колко

...
Скок в цената на газа! Ето кога и с колко
Коментари Харесай

Скок в цената на газа! Ето кога и с колко поскъпва


Скок в цената на газа! Ето по кое време и с какъв брой нараства. „ Булгаргаз “ предвижда с над 50 % по-скъп природен газ през декември по отношение на октомври.
Прогнозната цена на природния газ за декември е 92,19 лв. за мегаватчас
(MWh) – без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, оповестиха от  държавното сдружение. От там прецизираха, че цената е изчислена съгласно котировките на газов хъб TTF към 16 октомври. Изчислената стойност е с 10 % по-ниска от прогнозните цени на европейските газови хъбове за декември.

В началото на този месец КЕВР утвърди
цена на природния газ октомври в размер на 60,41 лева/MWh,
без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

Според ръководителя на КЕВР доцент Иван Иванов удобната цена на газа октомври се дължи на рекордната запълняемост на газовото вместилище в Чирен и на европейските хранилища-– надлежно 96,22%, и 95,19%, както и на доста положителната цена, реализирана от „ Булгаргаз “ след договаряния с единия от доставчиците.

Преди дни от „ Булгаргаз “ внесоха и предлагането си за
цена на природния газ за ноември в размер на 67,27 лв. за мегаватчас (MWh)
– без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

Цените, на които се търгуват количествата за доставка през ноември на нидерландския газов хъб TTF, се покачиха до 49 евро за мегаватчас или с над 25 % за една седмица, акцентират от публичния снабдител. Според „ Булгаргаз “ това се дължи на няколко фактора, измежду които са обстановката в Израел, заканите за стачки измежду част от чиновниците в бранша на втечнения природен газ в Австралия и открития теч в Балтийския газопровод, обслужващ скандинавските страни.

На 1 ноември в КЕВР ще бъде подадено окончателното предложение за цената на природния газ за месеца, се показва още в известието.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР