Скок с близо 120% отчитаме при посещенията на чужденци в

...
Скок с близо 120% отчитаме при посещенията на чужденци в
Коментари Харесай

България плахо възстановява посещенията от чужденци, март 2022г. - като преди пандемията

Скок с близо 120% отчитаме при визитите на чужденци в България за март. Това регистрират данни на Национален статистически институт, сравнявайки със същия интервал на предходната година. В рамките предишния месец в страната ни са регистрирани 627 800 пъти, в които хора с задграничен генезис са влезнали в страна ни.

Този приръст е напълно предстоящ, поради пандемичната конюнктура, в която се намираше Европа през март месец на 2021г., като преживявахме пик на поредна вълна от COVID-19. Процентът обаче се движи в границите на визитите, които сме имали в годините преди пандемията.

Статистиката демонстрира, че за туризма в България зимният интервал постоянно е бил мъртва точка, като разчупване има през по-топлите месеци от годината. На фона на тази информация се стопля вярата, че и след усмиряване на пандемията, България ще се завърне като мечтана дестинация на туристическата карта.



С изненада откриваме, че през март 2022г. един доста огромен % от визитите са направени единствено за пренос, или към 290 хиляди от записаните. Най-честите визити пък са регистрирани от граничещи с нас страни  – Румъния и Гърция. Близо 38% от визитите от европейски страни са направени точно от северната ни съседка. Гърците, пристигнали в България, пък съставляват към 30% от европейците.

Още по-любопитно е, че жители на Европейски Съюз не демонстрират огромен интерес към страната ни – нито туристически, нито длъжностен. Това разбираме от изненадващия % на визити, пристигнали от страни отвън Евросъюза –  54%.  

Съвсем предстоящо откриваме, че едни от най-многобройните визити от така наречен група на „ други европейски страни “ за март са направени от Украйна. Общо 33,4 на 100 от пристигналите чужденци в България са пристигнали точно от там, където сега се водят военни дейности. Можем да предположим, че една част от тях са останали тук за сигурност и леговище, само че в данните не се показва какъв е точният им брой.

С тази цифра в това число, от данните на Национален статистически институт излиза наяве, че близо 56 на 100 от визитите в страната ни са били за обучение, лекуване или други. 12 на 100 пък са били по работа –  командировки, присъединяване в конференции, конгреси или симпозиуми. И едвам 32% от всички чужденци са били тук, с цел да прегледат природата и културата, които им предлагаме, или пък да си починат.



От друга страна, през март 2022 година в изискванията на продължаващата епидемиологична конюнктура пътуванията нашенци са създали 538 300 пътувания в чужбина. Тук има регистриран огромен растеж, в случай че съпоставяме тази цифра с миналогодишната, 114.1%.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР