Скок на цената на водата предвиждат бизнес плановете на водните

...
Скок на цената на водата предвиждат бизнес плановете на водните
Коментари Харесай

ВиК дружествата искат повишаване цената на водата! Благоевград плаща най-евтина вода в страната  

Скок на цената на водата плануват бизнес проектите на водните сдружения в страната. Сред аргументите са повишените разноски за електрическа енергия и материали. Предложенията им ще бъдат прегледани от Комисията за енергийно и водно контролиране този месец, а новите цени евентуално ще влязат в действие от юли.Цената на водата в Кюстендил и в Благоевград към този момент остава 1, 27 лева за пространствен метър, макар че по отношение на предходната година разноските и на двете сдружения са в пъти по-големи, показват докладите изпратени на КЕВР. Въпреки че заплащат една от най-ниските цени в страната, за част от хората тя и в този момент е скъпа.

Цената на водата в Хасково е измежду най-високите в страната. Жителите на региона в този момент заплащат 3 лв. и 52 стотинки за кубик. Тъй като бизнес проектът на сдружението не е утвърден, към този момент повишаване няма да има, само че хората са недоволни от качеството.

"Изключително неприятно качество, нито можеш да си сготвиш, нито нищо с тази вода. Наливаме си от изворни води, с цел да готвим ", съобщи Йорданка Стоянова, гражданин на Хасково.

Този месец жителите на Димитровград ще платят 3, 52 лева за кубик вместо досегашните 1, 86 лева, откакто през април общината дефинитивно стана част от водната асоциация и цената се изравни с тази в Хасково.

Според бизнес проекта на сдружението в Русе водата се чака да нарастне с 30 на 100 и вместо досегашните два лв. и 94 стотинки хората ще би трябвало да заплащат с 90 стотинки повече за кубик вода, заяви Българска национална телевизия.

"Предложението е за нарастване на към 30 стотинки единствено на доставка на вода, настрана нарастване за филтриране, настрана за отклоняване. Увеличаването на цената на водата е обвързвано главно с смяната на цената на всички материали и енергоносители ", добави инж. Сава Савов, шеф на ВиК-Русе.

Според шефовете на водните сдружения повишаването на водата е неизбежно поради повишените разноски по доставката ѝ.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР