Скок на кражбите в домовете отчете статистика за 2022 г.

...
Скок на кражбите в домовете отчете статистика за 2022 г.
Коментари Харесай

Полицаи отказват да снемат отпечатъци след кражби по домовете

Скок на кражбите в домовете регистрира статистика за 2022 година Справка демонстрира, че през ноември 2021 година са осъществени 68, а единствено 22 са разкрити.

За 2022 година кражбите са 104, а разкритите са едвам 35. За цялата 2021 година кражбите са 1425, а разкрити са 380, до момента в който през 2022 година общо са 1676, от които едвам 495 разкрити.

" Когато стане тежко закононарушение нормално се оказва, че причинителят е рецидивист и никой не го е погледнал. Хората с униформите са доста малко. Охранителната и престъпната полиция са към 13-14 000. От тях може би 5000 са на улицата. Всички останали са зад бюро, на топло и по-високоплатено. Много от дълго време служителите на реда са не запомнили етиката и са в тази специалност не тъй като им е предопределение. Имахме концепция с Рашков да превърнем всеки служител на реда зад бюро в двама на улицата ", съобщи пред NOVA експертът проф. Николай Радулов и добави, че записаните закононарушения са към 1/3 от действителната престъпност.

По думите му има случаи на служители на реда, които отхвърлят да вземат отпечатъци след кражба, тъй като нищо нямало да излезе.

" В Института по криминалистика не се познават инструментите и не се употребяват. Министерство на вътрешните работи се е трансформирала в затворена, самозадоволяваща се и съществуваща за себе си конструкция. Трябва да се наемат нови млади служители на реда, да се обучат и да се изкарат на улицата. Заплатите им обаче би трябвало да се усилят, тъй като са най-ниските в Министерство на вътрешните работи ", разяснява той.

Домът на хабилитиран академик във Врачанско е обиран десетки пъти. " 15 пъти е влизано у дома с щурм, не всеки път се краде. Два пъти ми откраднаха пари, телефон един път, коса, лопата, кирка. С нищо не се предизвика това. Всички прозорци имат стоманени решетки, вратите са стоманени, постоянно се заключва, само че те ги разрушават. Не се опасявам, само че и не съм спокоен. От прокуратурата имам два отговора - единият път причинителят е невръстен, другият, че е малолетен ", разказа доц. Васил Димов.

Според кмета крадците са малолетни и няма закони за тях. " Винаги реагираме, откриваме нещата и ги връщаме от време на време. Полицията се оправя, само че по-нататък не е наша работа ", уточни той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР