Skoda обяви възобновяването на сглобяването на автомобили във фабриките в

...
Skoda обяви възобновяването на сглобяването на автомобили във фабриките в
Коментари Харесай

Skoda възобновява производството на автомобили

Skoda разгласи възобновяването на сглобяването на коли във фабриките в Чехия. Според Ройтерс производството е почнало през нощната промяна на 31 октомври, в 22:00 часа. Преди това предприятията на компанията в страната, като се изключи един конвейер в Квасини, стояха без работа две седмици.

Както към този момент ви информирахме, повода за прекъсването бе дефицит на електронни съставни елементи, заради което през 2021 година в Чехия ще бъдат създадени 250 000 коли по-малко от плануваното, пресметнаха от локалната Асоциация на автомобилната промишленост. Това ще коства на автомобилния бранш, гръбнакът на чешката стопанска система, 200 милиарда крони (девет милиарда долара).

На 31 октомври вечерта Skoda възобнови производството в два от трите си завода в Чехия. Върна се на работа централата в Млада Болеслав, където се сглобяват моделите Fabia, Kamiq, Scala, Karoq, Octavia и Enyaq iV, както и заводът Vrchlabi, който създава DSG роботизирани кутии за цялата Volkswagen Group. Само обектът в Квасини, където са вършат Superb, Karoq и Kodiaq, остана отчасти работещ.

По-рано беше обявено, че Skoda може доста да понижи или даже да спре производството в чешките фабрики от 18 октомври до края на годината. В складовете на компанията са насъбрани над 50 000 машини с незадоволително електронни съставни елементи, които чакат доставката на микрочипове. В същото време от управлението увериха, че няма да има всеобщи съкращения, а служащите ще бъдат обезщетени за престоя.

Автомобилният бранш съставлява една четвърт от промишленото произвеждане в Чешката република, а в локалните автомобилни фабрики на Skoda работят 180 хиляди души. Проблемите с автомобилната промишленост към този момент засегнаха стопанската система на страната: през третото тримесечие на 2021 година растежът ѝ се забави заради понижаване на производството и вследствие на това и на продажбите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР