Skoda Fabia е много важен модел за чешкия автомобилен производител.

...
Skoda Fabia е много важен модел за чешкия автомобилен производител.
Коментари Харесай

Без дизелов двигател за обновената Skoda Fabia

Skoda Fabia е доста значим модел за чешкия авто производител. От появяването на първото потомство през 1999 година до момента са създадени над 4 милиона екземпляра и ползата към модела не спада. Единствено повлияни от отрицателното статукво, клиентите се отдръпнаха от покупката на колата с дизелови мотори, въпреки те да бяха доста динамични и икономични. Затова при фейслифта на Skoda Fabia чехите се отхвърлиха от дизеловия мотор и резервираха в гамата единствено 3-цилиндровите бензинови мотори. За да стане по-привлекателна, обновената Skoda Fabia е получила пресен външен тип с по-агресивна радиаторна решетка и стилни предни светлини. В интериора са употребявани по-качествени материали, а уредите са завършени по-ясно и отчетливо. Освен това в този момент Fabia е оборудвана с нови системи за сигурност и съгласуваност, както и нови улеснения от гамата Simply Clever.

Обновената Skoda Fabia е получила модифицирана предна част с нова радиаторна решетка, скосена в горните краища. От двете страни на горните ръбове стартират новите стеснени фарове, които могат да бъдат напълно светодиодни. В по-високите версии се оферират светлини с функционалност за завои, които усъвършенстват осветяването при завиване. Задните светлини са с нови LED тела, бронята е с нова релефна форма, а в задната престилка са добавени две светлоотразителни светлини.

Промените в интериора на Skoda Fabia фейслифт също не са разточителни. В салона вършат усещане новият дизайн на арматурното табло и декоративните детайли, както и облицовките от кожа вид алкантара на седалките във високото равнище на съоръжение Style. Подлакътниците във вратите са украсени със ярък украсителен тегел. В салона има комфортно място за четирима възрастни, като в случай че се наложи могат да се поберат и пет. Пътниците на задните седалки във Fabia към този момент имат опция да зареждат смарт телефоните и таблетите си в специфичния вход в задната част на купето. В централната подпора има два входа за USB, а благодарение на приложението Skoda Media Command пасажерите откъм гърба имат достъп и до осведомителната система Amundsen.


След като се отхвърлиха от дизелова версия 1.4 TDI, чехите оферират обновената Skoda Fabia с гама от четири бензинови мотора, като всеки от тях е 3-цилиндров с работен размер от 1 литър. Атмосферният мотор 1.0 MPI е с две степени на мощ от 60 и 75 к.с., а бензиновия турбомотор 1.0 TSI е разполагаем във разновидности с 95 и 110 к.с. Версията с 95 к.с. се предлага единствено в композиция с 5-степенна ръчна скоростна кутия, а версията 1.0 TSI със 110 к.с. се предлага с изключение на общоприетата 6-степенна механична скоростна кутия и опционално със 7-степенна автоматизирана трансмисия с двоен съединител DSG. Двигателите TSI са оборудвани с филтър за твърди частици.

С оглед на цената, динамичността и разхода на гориво, най-разумната композиция за задвижването на Skoda Fabia е 1,0-литровият 3-цилиндров бензинов турбомотор 1.0 TSI с мощ 95 к.с. Той е изцяло задоволителен с цел да се движим чевръсто в трафика на Прага и да отправим на първото ни пътешестване по селските пътища на запад от чешката столица. Разходът на гориво съгласно бордовия компютър е 5 литра на 100 км, което е отлично достижение. Дизеловият мотор, който изпадна от гамата, харчеше единствено с 1 литър по малко. Бензиновият турбомотор 1.0 TSI е чевръст и работи безпрепятствено, като става гръмък единствено във високите обороти. Ускорението от 0 до 100 км/ч лишава съвсем 11 секунди. Може би спортните натури няма да се задоволят с динамичността на този мотор, тъй че би трябвало да заложат на разновидността със 110 к.с., при който спринтът от място до 100 км/ч трае под 10 секунди, а тягата е сериозните 200 Нм.

На пътя обновената Skoda Fabia се управлява с лекост. Хечбекът има положително сцепление, постоянен е, а ръководството дава добра противоположна връзка. Не бива да забравяме, че Fabia е послужила за база на спортната Fabia R5, тъй че дребният хечбек радва със постоянното си пътно държание, изключително в острите завои. Skoda Fabia вози изумително удобно по неприятни настилки, което я прави доста подобаваща за нашите пътища. Окачването е еластично, като неравностите на пътя се минават безпрепятствено и без разтърсвания. Страничните наклонявания на колата в завоите са относително дребни, а салонът е добре обезшумен от вятъра и гумите.

Обновената Skoda Fabia ще продължи да се предлага в две версии - хечбек и комби. Оборудването е по-богато и предлага на своите клиенти нови благоприятни условия, измежду които предни и задни LED светлини, мултимедийна система с 6,5-инчов екран, синхронизация с Apple CarPlay, Android Auto и MirrorLink, и навигационна система с информация за трафика в действително време. Списъкът на електронните асистентите за модела е допълнен от системата за следене на слепите зони, помощник за излизане от паркинг на заден ход и функционалност за автоматизирано ръководство на дългите светлини. Освен това Fabia е допълнена с улеснения от гамата, наречена от чехите Simply Clever, която включва стъргалка за лед с вдлъбнатини за премерване на дълбочината на протектора на гумата, USB портове за задните пасажери, двустранна поставка за товарния отсек, а в багажника на комбито има портативно LED фенерче.

Технически характерности

Размери
Дължина: 4262 мм
Широчина: 1732 мм
Височина: 1467 мм
Междуосие: 2470 мм
Собствено тегло: 1066 кг
Вместимост на резервоара: 45 л
Двигател
Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор
Работен размер: 999 куб.см
Максимална мощ: 95 к.с. при 5000-5500 об/мин
Максимален въртящ миг: 160 Нм при 1800-3500 об/мин
Скоростна кутия: 5-степенна механична
Динамика
Максимална скорост: 185 км/ч
Ускорение от 0-100 км/ч: 10,9 секунди
Среден разход: 4,5 л/100 км
Вредни излъчвания СО2: 103 г/км
Цена на модела Selection: 23 450 лв. с Данък добавена стойност

КОНКУРЕНТЪТ

Размери
Дължина: 4021 мм
Широчина: 1736 мм
Височина: 1481 мм
Междуосие: 2510 мм
Собствено тегло: 1099 кг
Вместимост на резервоара: 45 л
Двигател
Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор
Работен размер: 999 куб.см
Максимална мощ: 90 к.с. при 3700-6000 об/мин
Максимален въртящ миг: 170 Нм при 1800-3700 об/мин
Скоростна кутия: 6-степенна механична
Динамика
Максимална скорост: 180 км/ч
Ускорение от 0-100 км/ч: 11,9 секунди
Среден разход: 4,6 л/100 км
Вредни излъчвания СО2: 106 г/км
Цена на модела Selection: 24 380 лв. с Данък добавена стойност

Автор: Денислав Стоянов
Фотография: Skoda
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР